Eltussolták a politikai vitát

Románia nem tartja be a törvényeket, hátrányosan megkülönbözteti a magyar kisebbségi keresztény egyházakat, továbbá a lelkiismereti, valamint a vallásszabadságot is súlyosan megsérti.

2019. 04. 20. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indokoltnak tartom, hogy az európai ombudsman kivizsgálja, miért nem történt semmi egészen a mai napig a romániai magyar keresztény egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatása ügyében – közölte a Magyar Nemzettel id. Lomnici Zoltán (képünkön), az Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet elnöke.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke kifejtette: az Európai Parlament petíciós bizottságának 2015 januárjában benyújtott levelében jelezte, hogy Románia nem teljesítette az EU-csatlakozáskor vállalt – és a 2001-es restitúciós törvényben is lefektetett – kötelezettségét arra vonatkozóan, hogy a kommunizmus alatt jogtalanul rekvirált magyar egyházi – katolikus, református, unitárius, evangélikus – ingatlanokat visszaszolgáltatja.

– Bár a petíciómat már 2016 év elején befogadták, eddig mégsem tűztek ki politikai vitát a kérdésben, s ezért a petíciós bizottság elnökét, Cecilia Wikströmöt tartom felelősnek – fogalmazott id. Lomnici Zoltán, hozzátéve: azzal, hogy Románia nem tartja be a törvényeket, hátrányosan megkülönbözteti a magyar kisebbségi keresztény egyházakat, továbbá a lelkiismereti, valamint a vallásszabadságot is súlyosan megsérti, hiszen az egyházak hitéleti és karitatív tevékenységéhez szükség lenne az őket megillető vagyonra, így egyebek mellett az idősotthonok és iskolák számára működési helyet biztosító épületekre.

Érdemes megjegyezni, hogy Klaus Johannis román államfő ugyanekkor intézett meghívást Ferenc pápához. Nem kizárt, hogy Brüsszelben erre tekintettel kerülték az ügy napirendre vételét, hiszen a jogtalanságok nagy nyilvánosság előtt történő megvitatása akár meg is hiúsíthatta volna a pápai vizitet. A svéd liberális Wikströmről egyébként ismeretes, hogy a Magyarország elleni, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás elindítása mellett érvelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.