Farkas Bertalant köszöntötték a Parlamentben 70. születésnapja alkalmából

Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst, űrkutatót 70. születésnapja alkalmából köszöntötte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor miniszterelnök képviseletében hétfőn a Parlamentben.

Forrás: MTI2019. 08. 05. 15:33
ORBÁN Viktor; NYITRAI Zsolt Péter; FARKAS Bertalan
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott (j) Orbán Viktor miniszterelnök nevében felköszöntötte hetvenedik születésnapja alkalmából Farkas Bertalant, az elsõ magyar ûrhajóst, ûrkutatót (b) az Országházban 2019. augusztus 5-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzet hálával tartozik Farkas Bertalannak, hiszen a mai napig ő az egyetlen magyar űrhajós, aki hivatalosan is a magyarokat képviselte a világűrben – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott hétfőn az MTI-nek.

Kiemelte, hogy Magyarország kormánya rendkívül fontosnak tartja az űrkutatást és az űripart, mert az ezen a területen jelentkező innovációk és eredmények az élet sok területén használhatók. Példaként említette a mezőgazdaságot, a hadiipart, valamint a hétköznapi közlekedésben a helymeghatározó rendszert. Hozzátette: ezért is erősítették meg Magyarország pozícióját az Európai Űrügynökségben (European Space Agency, ESA).

Kitért arra is, hogy Farkas Bertalan nagy szolgálatot tett Magyarországnak, s 70. születésnapja alkalmából Magyarország miniszterelnöke egy köszöntést juttatott el neki.

„Hálásak vagyunk, hogy kiemelkedő szakmai tudásával, majd az űrben szerzett tapasztalataival nemcsak felkészülése és űrrepülése során szolgálta a nemzetközi és a hazai tudományt, hanem mind a mai napig tevékenyen részt vesz az űrkutatás és a csillagászat népszerűsítésében, valamint a következő űrhajósnemzedékek felkészítésében” – olvasható a miniszterelnök köszöntésében.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor nevében felköszöntötte hetvenedik születésnapja alkalmából Farkas Bertalant
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Farkas Bertalan az MTI-nek felidézte: 2015-ben Magyarország az Európai Űrügynökség rendes tagja lett, s ezzel az űrkutatással és űrtevékenységgel foglalkozók lehetőséget kaptak arra, hogy részesei lehessenek egy nemzetközi, békés célú űrkutatásnak.

A jövő év eseményei közül felhívta a figyelmet a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövő évi kongresszusára, amelyet Magyarországon rendeznek majd ősszel mintegy 100 űrhajós részvételével, emellett 2020-ban lesz űrrepülésének 40. évfordulója is. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy szeretne részt venni a második magyar űrhajós felkészítésében, átadná szakmai tudását.

Felidézte, hogy azok a műszerek, amelyeket felvitt az űrbe 1980-ban, ma is léteznek és a gyakorlati életben dolgoznak velük. A Pille dozimétert például ő vitte magával először az űrbe, s ennek továbbfejlesztett változatai most is a nemzetközi űrállomáson találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.