Fekete-Győr András keménykedni akart, Gyurcsányék az orrára koppintottak

Fekete-Győr azt hazudta, a DK szövetségesei nyomására belement, hogy egy esetleges kormányváltás után nem nyúlnak hozzá a határon túliak szavazati jogához.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 9:57
null
20200319 Budapest Fekete-Győr András a Momentum elnöke fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn interjút adott az Azonnali.hu-nak Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, amelyben többek között kifejtette, hogy hogyan építené le a jogállamiságot a baloldali koalíció kormányra kerülés esetén. Bár a pártelnök nem merte kifejteni gondolatait, érzékeltette: bosszúra készülnek. Ennek egyik eszköze lenne, ha „párhuzamos” intézményrendszereket állítanának fel, vagyis olyan szervezeteket hoznának létre, amelyeket saját kádereikkel töltenének fel. Példaként egy „korrupcióellenes ügyészséget” említett. Fleck Zoltán jogszociológus, Gyurcsány tanácsadója korábban úgy fogalmazta meg ugyanezt: „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről”.

Az interjúban szóba került az is, hogy „A DK nem a legjobb barátja a határon túli magyarságnak” – jelentette ki a pártelnök, aki a magyar jelöltek helyett rendszeresen román politikusok mellett korteskedik. Fekete-Győr arról is beszélt, a DK szövetségesei nyomására belement, hogy egy esetleges kormányváltás után nem nyúlnak hozzá a határon túli magyarok szavazati jogához. Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e erre Gyurcsányékat rábeszélni, keménykedve azt válaszolta: „nem, mivel ők is látták, hogy van öt másik párt, ami máshogy gondolkodik erről a kérdésről, és az öt az egy ellen nem a leghálásabb szerepfelosztás”.

Az Origo.hu vette észre a DK reakcióját, amelyben alaposan az orrára koppitanak Fekete-Győrnek, aki valótlanságokat állított a baloldali pártok tárgyalásairól. A DK-s parlamenti képviselő, Arató Gergely így reagált:

– Mivel én vezetem a közös programot előkészítő hatpárti bizottság munkáját, határozottan állíthatom, hogy a közös ellenzéki programalkotó tárgyalásokon nem született ilyen döntés, kicsit csodálkozunk, hogy honnan vette ezt Fekete-Győr András”

tette helyre a Momentum elnökét. Állítása szerint a közösen elfogadott dokumentum nem foglalkozik a határon túliak szavazati jogának kérdésével.

Hozzátette, „abban is téved Fekete Győr András, hogy a DK nem barátja a határon túli magyaroknak” – írta Arató, ami azért is érdekes, mert a DK volt az egyetlen párt 2018-ban, amely a határon túliak jogfosztása mellett kampányolt.

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.