Fideszeseket próbál átcsábítani a Momentum

Kecsegtető ígéretekkel, igen rámenősen próbálnak átcsábítani magukhoz fiatal fideszes politikusokat ellenzéki pártok. A baloldal és a Jobbik az utóbbi években nem tudta jelentősen növelni szavazatait, gyakorlatilag ugyanazt a tortát osztják fel maguk között. Úgy tűnik, nemcsak az új szavazók megszerzése és megtartása, de új politikusok csatasorba állítása sem erőssége az ellenzéki pártoknak.

Magyar Nemzet
2019. 08. 31. 7:24
null
A sikeres EP-választás után is toborozza a kádereket Fekete-Győr András pártja Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy bajban lehetnek az ellenzéki pártok, mivel lapunkhoz több olyan történet is eljutott, hogy a Fidesz–KDNP tagjait próbálták átcsábítani magukhoz, a már politikai tapasztalattal rendelkezők számára gyors emelkedést ígérve a ranglétrán. Az ellenzéki összefogás sok helyen komoly konfliktusokat eredményezett, számos településen, budapesti kerületben a baloldal Jobbikkal történő összefogása okozott ellentétet, de az önkormányzati választások közeledtével voltak olyanok is, akik mellőzöttségük miatt léptek ki egy-egy politikai alakulatból. Emellett a legtöbb ellenzéki párt nem tudott növekedni az elmúlt években, stabil, előremutató jövőkép híján legfeljebb csak a Fidesz-fóbia különböző változatait tudják kínálni választóiknak. (A lapunkat megkereső, cikkünkben megszólaló két interjúalany nevét kérésükre megváltoztattuk.)

A sikeres EP-választás után is toborozza a kádereket Fekete-Győr András pártja
Fotó: Bach Máté

Dóri nemrég több megkeresést is kapott ellenzéki pártoktól, hogy lépjen be hozzájuk, különösen a Momentum Mozgalom gyakorolt rá nyomást. A fiatal hölgy lassan egy évtizede a Fidesz tagja, az elmúlt időszak több választási kampányában is aktívan segítette a pártot, és a lakóhelye szerinti választási bizottságba is delegálták. Elmondása szerint szülei is aktívak a közéletben, helyben közismert, hogy a családja konzervatív értékrendű. – Azt szerették volna, hogy lépjek át a pártba. A momentumosok azzal próbáltak átcsábítani, hogy egy fiatal alakulatról van szó, ahova nagyon kellenének olyanok, akiknek van politikai tapasztalatuk, de nevüket nem járatták le – idézte fel a történteket Dóri.

Azt ígérték neki: szakmai múltja miatt gyorsan emelkedhet a ranglétrán, sokkal gyorsabban, mint a Fideszben, ahol nagyon sokan vannak. A fiatal nő visszautasította a megkeresést, amit nem sokkal később meglepetésére a DK-é követett. Onnan is hasonló okokból keresték, hosszasan ecsetelték, hogy hamarosan vége Orbán Viktor hatalmának, és aki nem vált idejében, az később ezt meg fogja bánni.

Lapunkat megkereste egy Fidelitas-tag is, Péter, akiről köztudott, hogy szív­ügye a környezetvédelem. Őt magukat LMP-seknek mondó aktivisták próbálták hasonló módon megkörnyékezni: személyes találkozót kértek, majd őt is a gyors politikai karrier ígéretével próbálták a pártba csábítani, ám a férfi ezt elutasította.

Az első eset kapcsán lapunk megkereste a Momentumot, ahol arról érdeklődtünk: általános gyakorlat-e, hogy más pártoknál próbálnak toborozni. Németh Gyöngyvér sajtóreferens a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, nem hallott a konkrét esetről. A gyors karriert egy párhuzammal próbálta szemléltetni, miszerint egy multinacionális vállalatnál lassabban lehet haladni a ranglétrán, mint valamely dinamikusan növekvő kis, közepes vállalkozásnál. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy egy tagjuk beszélgetett az illetővel, és elmondta neki, milyen lehetőségek vannak a Momentumban. Kiemelte, elképzelhető, hogy a hölgy félreérthetett valamit, ők ugyanis parlamenten kívüli pártként nem tudnak komoly pozíciókat ajánlani.

– Nem a fideszesek a célpontok, hanem bárki, akivel beszélgetünk, akár van politikai múltja, akár nincs, de ha van tapasztalata, az még jobb – mondta a toborzással kapcsolatban Németh Gyöngyvér.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.