Fokozottan kell figyelni a fürdőzés veszélyeire

A gumimatrac és a vízibicikli is tragédiát okozhat, ahogy történt múlt vasárnap is, amikor egy testvérpár vesztette életét a Balatonnál.

2021. 07. 28. 13:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még legkevesebb egy hónap van hátra az üdülési szezonból, de már több áldozata van a balatoni fürdőzésnek, mint amennyi tavaly vagy tavalyelőtt volt. Vasárnap óta egy testvérpárt, egy 13 és egy 17 éves fiút gyászol a családja.

Magával ragadta a két fiatalt a gumimatracon evezés öröme, eszükbe se jutott, hogy nem tudnak jól úszni. Már megint a gumimatrac. Azt hittük, már nem kell figyelmeztetni: a vízibicikli és a gumimatrac nem vízi közlekedési vagy sporteszköz, hanem egy életveszélyes strandjáték. Ha lenne statisztika a strandolás közben történt tragédiákról, a gumimatraccal és a vízibiciklivel történtek bizonyára a kimutatás élére kerülnének.

A hét elején a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hívta fel – nem először – a figyelmet a mentőmellény tragédiákat megelőző szerepére. Arra intik a hobbisportolókat, hogy anélkül sose se szálljanak vízre, ne üljenek vízibiciklire, kajakba, kenuba, ne álljanak szörfre, SUP-deszkára, és ne restelljék gumimatracozás előtt felcsatolni a könnyű, életmentő mellényt. Óriási belőle a választék: 7000-8000 forintért már kaphatunk egy biztonságos, mindennapos strandkelléket.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kishajói idén már 102 esetben vonultak helyszíni segítségnyújtásra, és 220 életmentő beavatkozást hajtottak végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.