Gémesi statisztikát gyártott

Gödöllő polgármestere nemrég közzétett egy statisztikát, amely szerint a település a legfejlettebb középváros, és ehhez felhasználta a Központi Statisztikai Hivatal logóját. Csakhogy a szervezetnek nincsenek erre vonatkozó adatai. Gémesi Györgyöt egy korábbi botránnyal is szembesítettük, de nem kívánt válaszolni azon kérdésünkre, hogy vállalhatónak tartja-e képviselőjelöltje antiszemita kirohanásait.

2019. 09. 04. 8:24
Gémesi György
Gödöllő vezetője a KSH logójával élt vissza Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gémesi György gödöllői polgármester jogtalanul használta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) logóit – derítette ki az Origo. A városvezető jú­lius elején tette közzé egy Facebook-bejegyzésben, valamint a város honlapján is megjelent a hír, hogy „Gödöllő a legfejlettebb középváros” hazánkban. A „hírhez” illusztrációként a KSH logóját használta, azonban kiderült: a szervezetnek nincs ilyen statisztikája.

Mint írták: „A Központi Statisztikai Hivatal nem készített fejlettségi rangsort, nem publikáltunk ezzel kapcsolatban statisztikákat.” Kiderült, a polgármester egy szakember segítségével, önkényesen kiválasztott adatok alapján felállíttatott egy rangsort a középvárosok között, amely alapján Gödöllő került az első helyre. A KSH tiltakozott, amiért ehhez felhasználják a logóit.

Gödöllő vezetője a KSH logójával élt vissza
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem ez az első és egyetlen botrány Gémesi György körül. Mint arról lapunk a múlt héten beszámolt, a polgármester politikai alakulatának, a Lokálpatrióta Klubnak a színeiben indította el a városvezető Kristóf Etelkát Gödöllő kettes számú választókerületében. A hölgy a Jobbik volt helyi elnöke, akinek Facebook-oldalán 2014 előtti posztjaiban visszaköszön a radikális párt régi arculata: az oldalán található Szálasi Ferenc-idézet, a Magyar Hajnal szélsőjobboldali terrorszervezet honlapjáról megosztott tartalom, a szkinhed mozgalomhoz kapcsolódó tartalmak és számos antiszemita poszt is.

Ezek között több, azóta már megszűnt oldal „cikkei” is fellelhetők, a tartalmak egy ideje elérhetetlenné váltak, így a posztok csak az írások címét, az oldalak nevét és a bevezető szöveg egy részét tartalmazzák. Több megosztás is található a Szálasi Ferencet éltető kitartas.mozgalom.org oldalról, valamint a Harcunk.info szélsőjobboldali portálról is. Fellelhető például egy „magyarellenes zsidó kirohanásokat” tartalmazó gyűjtemény, de a Betyársereg üzenete is a „Hanukázó zsidóknak”.

A tartalmakkal kapcsolatban telefonon kerestük Gémesi Györgyöt, akitől azt kérdeztük: számára ­vállalhatók-e ezek a gondolatok, illetve miért Kristóf Etelkát nevezte meg a Lokálpat­rióta Klub jelöltjeként? A polgármester csak annyit közölt: „Nem nyilatkozom.” Az ügyben kerestük Márki-Zay Pétert is, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét, aki korábban Gémesi támogatására szólított fel. Mint mondta, a konkrét ügyet nem ismeri, de a kormánypárt és az ellenzék részéről is tapasztalt szomorú dolgokat, és ezeket egyforma mércével kell megítélni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.