Gurmai Zita nem kapcsolati, hanem családon belüli erőszakról beszélt

Völner Pál emlékeztetett, hogy a kormány a krízisközpontok számát 12-ről 20-ra növelte, és szigorította a büntető törvénykönyvet.

2020. 12. 01. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gurmai Zita (MSZP) arra emlékeztetett az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában, hogy a vírus miatt azok a családok is össze vannak zárva, amelyekben előfordul családon belüli erőszak – emiatt ez ilyenkor magasabb szinten van szerinte. Gurmai hangoztatta, hogy „nyakunkon a karácsony”, ami még súlyosabb problémát jelent. A képviselőnő felvetette, hogy „Franciaországban a hipermarketekben és gyógyszertárakban is lehet jelezni, hogy családon belüli erőszak ért egy áldozatot”, hasonló rendszer bevezetését kérte itthon is. – A Fidesz az elmúlt tíz évben semmit sem tett, hogy a testi bántalmazás és a lelki megnyomorítás áldozatait segítse – jelentette ki Gurmai, aki szerint a kormánypárt a „szexista beszólások és a kislányok meghágásáról dalolászók pártja”. – Önök 2022-ben megbuknak, de az áldozatok nem várhatnak addig – fejezte be Gurmai.

Völner Pál elmondta: mielőtt érdemben válaszolna, néhány felvetésre reagálna. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: számára és a polgári oldal számára is a karácsony az év egyik legszebb ünnepe, így sosem használna olyan kifejezést, hogy „nyakunkon a karácsony”. – Ezt a kifejezést talán a fővárosiak használhatnák – utalt Karácsony Gergely főpolgármesterre az államtitkár.

– Az ön egykori pártelnöke az öregecskedő feleségek lecseréléséről beszélt – emlékeztette Völner Gurmai Zitát arra, hogyan beszélt a nőkről Gyurcsány Ferenc. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Gurmai egyik Facebook-posztja alatt Varga Judit minisztert súlyosan becsmérlő kommentek voltak, amelyek kapcsán a tárcának kellett kérnie Gurmait, hogy távolítsa el azokat.

Völner Pál hangsúlyozta, hogy a magyar jogrendszerben kapcsolati erőszakról van szó, ami azért fontos, mert védi azokat is, akik nem a szó hagyományos értelmében vett családban élnek. Az államtitkár bírálta a baloldal szóhasználatát is, szerinte úgy használják a „családon belüli erőszak” kifejezést, mintha a „család” csak erről szólna.

Az államtitkár felsorolta, hogy az elmúlt tíz évben a krízisközpontok száma 12-ről 20-ra nőtt, létesült 8 titkos menedékház az áldozatok számára, az úgynevezett félutas kilépőházak száma 4-ről 21-re növekedett, valamint sorozatosan szigorították a büntető törvénykönyv vonatkozó szakaszait. – Azzal vádolni a kormányzatot és a szakembereket, hogy az elmúlt években nem tettek semmit, nem állja meg a helyét – összegzett Völner Pál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.