Gyámság alá helyeznék Zugló polgármesterét

Hallgatási paktumot kötött az MSZP Karácsony Gergellyel, elkerülendő, hogy további politikai károkat okozzon a Párbeszéd zuglói polgármestere a veszteséges kerületi parkolási rendszerrel kapcsolatos kijelentéseivel. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: gyámság alá kell helyezni Karácsony Gergelyt, aki alkalmatlan a főváros XIV. kerületének vezetésére.

2019. 04. 05. 10:15
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem igaz a város nagy részére, hogy ellopják a parkolási pénzeket, ezt a fővárosi autósok többsége csak a zuglói rendszer miatt gondolhatja – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, más kerületekben tényleg visszaforgatják a parkolási bevételeket, például az utak felújítására. A tárcavezető szerint ezzel szemben Zuglóban Karácsony Gergely politikai ámokfutásba kezdett.

– Minden határon túlmegy, hogy milyen valótlanságokat állít a polgármester az ottani parkolási helyzetről – mondta. Gulyás Gergely szerint ezért is indokolt, hogy egy bizottság álljon fel a zuglói parkolás vizsgálatára.

– Kíván­csiak vagyunk, kik és milyen céllal használják fel az ott keletkezett bevételeket vagy azt, aminek keletkeznie kellett volna – jelentette ki a kérdést a miniszter.

Tarlós István egy csütörtöki sajtótájékoztatón a budapesti parkolási rendszerekről szóló kérdésre válaszolva kijelentette: ebben vitában áll Orbán Viktorral, ám ez strukturális vita arról, hogy a rendszert a főváros vagy a kerületek működtessék. A főpolgármester hozzátette: a kormányban is vannak, akik vele értenek egyet. – Nem normális, hogy valakit azért büntetnek meg, mert bár bedobta a parkolóórába a pénzt, de az már egy másik kerülethez tartozik, nem ahhoz, ahol parkol – emelte ki az egyik gyakorlati problémát. Tarlós István a sajtótájékoztatón a kerületeknek azt üzente, ha a főváros működtetné a rendszert, akkor is kapnának a bevételből.

A főváros irányítására aspiráló politikus öncenzúrát ígért a szocialistáknak

Budapest főpolgármestere szerint Zuglóban más a probléma, ott arról van szó, milyen szerződést kötött a polgármester és erről Karácsony Gergely mit mondott. Tarlós István a Népszavának adott tegnapi interjúban azt is megjegyezte: mivel Zuglóban a 21 önkormányzati képviselőből csak 9 fideszes, Karácsony a törvény adta lehetőségével élve polgármesterként meg tudta volna torpedózni az előnytelen parkolási rendeletet. Ismert, hogy sajátos módon csak Zuglóban veszteséges a parkolási rendszer, miközben a többi fővárosi kerületben nyereséget termelnek. Megszólalt a témában csütörtökön Kocsis Máté is, aki úgy fogalmazott, gyámság alá kell helyezni Karácsony Gergelyt. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, úgy látják, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan a főváros XIV. kerületének vezetésére.

„A leghatározottabban állíthatjuk, hogy semmilyen Fidesz–MSZP összejátszás vagy mutyi nem történt” – ezt már Molnár Zsolt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy a milliárdos veszteséget okozó zuglói fizetőparkolás-rendszer kapcsán Karácsony Gergely a múlt héten az ATV-ben meggyanúsította az őt főpolgármesternek jelölő szocialistákat. A szocialisták budapesti elnöke bejelentette: az MSZP megegyezett a főpolgármester-jelölttel, hogy a jövőben tartózkodni fog az ilyen kijelentésektől, egyben arra kérték a Párbeszéd társelnökét, hogy csak a szakmai kifogásait fogalmazza meg.

A megállapodás létére bizonyíték a Magyar Narancsban csütörtökön megjelent Karácsony-interjú, amelyben a főpolgármester-jelölt az általa beterjesztett parkolási szerződések kapcsán a korábbiaktól eltérően szinte minden felelősséget az általa többségnek nevezett helyi Fidesz-frakcióra hárít.

Karácsony folyamatosan kerületi Fidesz-többségről beszél, miközben a 21 tagú képviselő-testületben csak kilencen ülnek a kormánypártok színeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.