Gyárfás Tamás újabb maratoni vallomásra készül

A Fenyő János megölése kapcsán felbujtással vádolt Gyárfás Tamás ma folytatja vallomását a Fővárosi Törvényszéken. A volt média-, illetve jelenlegi sportvezető a védői stratégia forgatókönyve szerint a magyar keresztapáról, azaz Tasnádi Péterről, Portik Tamás csapdáiról és két zsarolójáról beszél, akik csak tanúk az ügyben.

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 6:18
null
A sportvezető pontos forgatókönyv alapján védekezik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat második részével száll vitába Gyárfás Tamás vádlotti vallomása második napján ma a Fővárosi Törvényszéken. A sportvezetőt azzal vádolja a Fővárosi Főügyészség, hogy megbízta Tasnádi Pétert, majd Portik Tamást, hogy ölessék meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost. A vádhatóság szerint Tasnádi elvállalta a megbízást, előleget is felvett, ám nem végezte el a „munkát”, ezért Gyárfás Portikot bujtotta fel, aki aztán Jozef Roháccsal meg is ölette a 90-es évek nagy hatalmú médiamogulját.

Gyárfás forgatókönyvet készített a vádlotti védekezése előadásához. A második napra három, a vád szempontjából is meghatározó témát tervezett. Elsőként A magyar keresztapa [Tasnádi] vállalja – de színleg címmel arról próbálja a vádlott meggyőzni Póta Péter bírót, nem igaz, hogy megbízta Tasnádit a bérgyilkosság megszervezésével. Az önbíráskodások miatt összesen 13 évet börtönben töltött Tasnádi Péter 2012. szeptember 5-i vallomásában azt állította: Gyárfástól 1997 nyarán 12 millió forintot kért Fenyő János megöletéséért. Az összegből hatmilliót előre megkapott. Tasnádi volt felesége, Marjai Judit azonban összesen 16 millióról beszélt tanúvallomásában. A Tasnádi Péternek dolgozó Sass László pedig azt vallotta, főnöke szobájából kihallatszott, hogy megbízást kapott Gyárfástól, ám ezt a 2012. évi kihallgatásán Sass már árnyalta.

A sportvezető pontos forgatókönyv alapján védekezik
Fotó: Havran Zoltán

A szembesítés során pedig Tasnádi azt mondta Gyárfásnak: „Azért tettem meg a vallomást, mert egyrészt elévült a bűncselekmény […] Tizennégy évig nem mondtam rád terhelőt, mert én tisztességtelennek éreztem volna […] meg vagyok győződve, hogy neked a Fenyő-gyilkossághoz nincs közöd.” Ugyanakkor kifejtette azt is: „Nem a Gyárfás Tamás lehet a megbízó, mivel logikailag szerintem akkor nem adott volna nekem is megbízást, vagy nem fizetett volna ki, ha nem én követtem el.”

A Magyar Nemzet értesülése szerint nem zárható ki, hogy Gyárfás és védője, Zamecsnik Péter megpróbálja Tasnádit egy korábbi elmeorvosi vizsgálat alapján kizáratni a perből.

Ennél is izgalmasabbnak ígérkezik Gyárfás vádlotti védekezésének mára tervezett második része, amely a Portik Tamás csapdái címet viseli. A sportvezető a nyomozás során, illetve lapunknak is több alkalommal arról beszélt, hogy a Portik által titokban rögzített beszélgetéseik során soha nem hangzik el, hogy ő felbujtotta volna Portikot Fenyő megöletésére. A vád egyik fontos eleme a Farkasréti temetőben tavaly megtalált, a Portik és Gyárfás között az évek során, esti, budai sétákon rögzített beszélgetések. Az azóta elítélt bűnöző a hanganyagokon rendre visszatérően utal a Fenyő elleni merényletre, ám a gyilkosságot konkrétan soha nem nevesíti. Gyárfás ezzel szemben rendre kitér az egyértelmű állásfoglalás elől – egyetlen beszélgetést leszámítva. Tény: a lapunk által megismert Portik-féle hangfelvételek egyikén sem hangzik el megbízás vagy felbujtás, de még csak Fenyő neve sem. Gyárfás a nyomozás időszakában úgy fogalmazott: a hangfelvételek őt erősítik.

A vádlott mára tervezi, hogy két zsarolójáról is szót ejt, akik csak tanúként szerepelnek az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.