Hamarosan megnyílik az Építő–5 nevű program

– Idén is folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program, amelyben az ágazatban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások vehetnek részt, amelyek február 15-én reggel 8 órától adhatják be támogatási kérelmeiket az Építő–5 programra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2021. 01. 18. 14:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a 10 milliárd 429 millió forintos keretösszegű programot az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. hirdeti meg.

A programban magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, amelynek mértéke a mikrovállalkozásoknál legalább nyolcmillió, legfeljebb pedig ötvenmillió forint lehet, míg a kkv-knál az elérhető támogatás 25 millió és négyszázmillió forint között mozog.

Ugyanakkor jelezte, a támogatás mértékét minden kedvezményezettnél egyedileg, a benyújtott kérelem szakmai tartalmának értékelése után határozzák meg.

Steiner Attila kiemelte, fontos, hogy a támogatott beruházásokkal olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyekre ténylegesen van piaci igény, illetve amelyek javítják a vállalkozások technológiai felkészültségét, versenyképességét és az erőforrás hatékonyságát.

– Az Építő–5 programmal is a kormány az építőipar fenntartható, modern technológián alapuló fejlődését kívánja elősegíteni – mondta az államtitkár, aki szerint a technológiai korszerűsítés támogatása egyrészt az ágazat kapacitáshiányát kívánja ellensúlyozni, másrészt megteremti a munkaerő-kiváltás lehetőségét.

Az államtitkár közölte, azok a vállalkozások, amelyek 2018-ban és 2019-ben már nyújtottak be támogatási kérelmet az Építő–1, 2, 3, 4 támogatási programba, azok idén is pályázhatnak, a támogatáshalmozás szabályainak figyelembevételével.

– A vállalkozások az elektronikus pályázatkezelési felületen keresztül adhatják be pályázataikat – mondta az államtitkár, aki egyúttal hozzátette, a részletes információk a EMI weboldalán olvashatók.

Elfogadható évet zártak, felfutást várnak az idén

A koronavírus-járvány első hulláma még alig, a második hullám viszont már erőteljesebben érintette az építőipart – röviden így lehetne jellemezni az ágazat elmúlt évét. Koji László, az építési vállalkozók szakszövetségének elnöke lapunknak azt mondta, a járványhelyzet miatti elbizonytalanodás, késések és az ezekből fakadó visszaesés ellenére sem zár rossz évet az építőipar. A kilátások szerinte jók, különösen a lakásszektorban, amely az ismét ötszázalékos újlakás-áfával és a lakásfelújítási programmal jelentős ösztönzőket kapott.

– Azzal együtt, hogy a termelés visszaesett a 2019. évihez viszonyítva, az építőipar a járványhelyzet ellenére is elfogadható évet zárt – mondta a Magyar Nemzetnek a múlt év összegzéseként Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kifejtette, hogy a tavalyelőtti kimagasló teljesítményű esztendő után a Covid–19 megjelenése miatt 11-12 százalékkal gyengébb eredményre számítanak, de a folyó áron számított 4000 milliárd forintos termelési értéket így is minden bizonnyal teljesítette az építőipar 2020-ban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.