Háttérbe szorult a nemzeti identitás Ferencvárosban

Az elmúlt egy évben több kulturális esemény és közösségi program is előtérbe került Ferencvárosban, Baranyi Krisztina polgármester regnálása alatt azonban fontosságukat vesztették a nemzeti ünnepek és gyásznapok a kerületben.

2020. 10. 23. 7:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltolódtak a hangsúlyok, Baranyi Krisztina megválasztásával a kultúra sajátos irányt vett Ferencvárosban. A nemzeti értékek lealacsonyodtak, a hagyományok eltűntek. Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta: szerencsére az október 23-i ünnepet nem tudták elsumákolni Baranyi Krisztináék.

– Szerencsére azért még a hivatalban maradtak olyan dolgozók, akik ismerik az ünnepi protokollt, és az új vezetők tudtára tudják adni, hogy ilyenkor mit illik tenni – mondta lapunknak a kormánypárti képviselő. Gyurákovics kiemelte: az október 6-i nemzeti gyásznapot kötelezően tudta le az önkormányzat. A kultúráért felelős alpolgármester Döme Zsuzsanna a testületi ülésen jegyzőkönyvbe mondta, hogy

a gyásznap nem kötődik Ferencvároshoz.

– Döme nem olyan vezető, akit a beosztottak szívesen elfogadnak. Nincs mögötte tudás, se tapasztalat. Az lehet, hogy a kulturális végzettsége megvan hozzá, de a tudás erősen hiányzik. Egy kulturális vezető nem mondhat olyat, mint a legutóbbi testületi ülésen, hogy neki az október 6-i nemzeti gyásznappal nincs dolga, mert nincs kerületi vonatkozása – emlékezett vissza a helyi önkormányzati képviselő. Gyurákovics azt is megemlítette: folyosói pletykák szerint

SZFE-hallgatókkal akarnak performanszot csinálni a nemzeti ünnepen.

– A megemlékezésen fog kiderülni, hogy mi igaz a szóbeszédből. Nem tartom helyesnek, hogy aktuális politikai viszályokat visznek bele az ’56-os forradalomra való emlékezésbe. Reméljük a hivatali pletykákból semmi sem igaz – mondta el lapunknak a fideszes képviselő. Gyurákovics arra is felhívta a figyelmet, hogy Döme Zsuzsanna minden fronton szakítani akar a kerületi hagyományokkal, bár van, amikor a hivatali dolgozók állítják le elképesztő ötleteit.

– Minden decemberben ünnepeljük a kerület napját, ilyenkor vendégművészek adnak műsort az érdeklődőknek. Döme tavasszal kitalálta, hogy idén a hivatali dolgozók adjanak műsort. Mindenki gondolhatja, hogy az érintettek hogyan reagáltak, senki sem akart bohócot csinálni magából, így elvetették az ötletet – emlékezett vissza a képviselő.

A kulturális hangsúlyok eltolódására érzékletes példa, hogy Baranyi volt, aki elsők között kitűzte a Pride-zászlót a hivatal épületére. Amikor a HírTv stábja rákérdezett az okokra, Baranyi csak annyit felelt: Pride-hét van, nem?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.