Hét területen is az ELTE bizonyult Magyarország legjobb egyetemének

Forrás: MTI2020. 03. 04. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási rangsor 2020-as szakterületi eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra. A listán öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és egészségtudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és ezen belül 48 szűkebb szakterület szerint rangsorolták a világ 1368 felsőoktatási intézményének teljesítményét.

Az ELTE a legjobb magyar egyetem lett az angol nyelv és irodalom, fizika-csillagászat, matematika, nyelvészet, pszichológia és régészet tárgyakban.

A felsőoktatási intézmény a természettudományok területén a 318. helyen végzett, ezzel 22 helyet javítva tavalyi eredményén, mellyel a legjobb képzőhelynek számít Magyarországon. A bölcsészettudományok kategóriában a 371. helyet szerezte meg, amivel szintén javított tavalyi eredményén, amikor a 401-450-es kategóriába került; ezzel Magyarország második legjobb egyeteme a 2020-as rangsor szerint.

Az összesítésben vizsgált öt tágabb tudományág és ezen belül 48 szűkebb szakterület közül az ELTE tavaly nyolc, idén viszont már tizenegy területen szerepel a világ legjobb egyetemei között, és két szakterületen javított a tavalyi pozíciójához képest – tudatták.

Az országos eredmények alapján az ELTE második helyen szerepel a filozófiai (és ezzel a világ 150 legjobb egyeteme közé került a szakterületen), a biológiai és a kémiai képzések területén, míg a mezőgazdasági-erdészeti területen a harmadik legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon.

A QS szakterületi listáin négy szempont alapján rangsorolják a felsőoktatási intézményeket. Ezek közül az első kettő a QS saját felmérésein alapul, amelyekben az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében.

Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik, a negyedik mutató a szintén tudományos teljesítményt mérő úgynevezett Hirsch-index, amelyet 2013-ban vettek fel a mérési indikátorok közé. A QS a négy indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe a rangsorolásnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.