Hívek elvesztését is jelentette Trianon a katolikus egyháznak

A területi változás a hívő közösségeket is megbontotta – mondta Kuzmányi István.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 06. 01. 12:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A területvesztés mellett hívek elvesztését is jelentette Trianon a magyar katolikus egyháznak – mondta Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Azt mondta: a trianoni döntés miatt a korabeli magyar egyházmegyék szinte mindegyike területet és híveket is vesztett. Olyan, korábban történetileg egységes és sokszínű térségeket érintett a döntés, mint például Bácska vagy a Bánság, ahol előtte békében éltek együtt a különböző nemzetekhez tartozók. Arra is rámutatott, hogy a területi változás a hívő közösségeket is megbontotta.

Kuzmányi István kiemelte, plébániájukon szentségimádással és szentmisével emlékeznek majd a békediktátum aláírásának perceiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.