Human Operator-ügy: jogerősen elítéltek három vádlottat Szegeden

Három, illetve két év hat hónap börtönre ítéltek három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

Magyar Nemzet
2019. 10. 25. 6:19
null
A diákmunkánál, úgy tűnik, csak a pénzt szerették jobban a Czeglédy Csaba vezette cégnél Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen három, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön a Human Operator Zrt. ügyében három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött. A korábban az MSZP, Gyurcsány Ferenc, illetve az Altus jogi képviseletét is ellátó, az önkormányzati választáson képviselői mandátumot szerzett ­Czeglédy Csaba vezette társasághoz kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja ­döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A diákmunkánál, úgy tűnik, csak a pénzt szerették jobban a Czeglédy Csaba vezette cégnél
Fotó: Teknős Miklós

A Human Operator egyik generál-alvállalkozóját irányító férfit a bíróság most bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek. A vádlott által irányított cég számlázta tovább – lényegé­ben változatlanul – a Human Operator Zrt. felé az iskolaszövetkezetek által a diákmunkáról kiállított számlákat, majd juttatta vissza a szövetkezeteknek a foglalkoztatottak nettó bérét. A törvényszék – a vádlott és védője által kezdeményezett egyezség alapján – a férfit három év börtönbüntetéssel sújtotta, amelyből nem bocsátható feltételes szabadságra, 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, öt évre eltiltotta a gazdasági szervezet vezetek vezetésétől, valamint 10,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A bíróság két, iskolaszövetkezetet irányító vádlottat bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondott ki bűnösnek. A makói férfiak egyaránt két év hat hónap börtönbüntetést kaptak – a szabadságvesztés felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra –, három évre eltiltották őket a gazdasági szervezet vezetésétől, továbbá velük szemben 8,8, illetve 2,8 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.