Így lesz a hazugságból pánikra okot adó rémhír

A 24.hu átvette az amerikai New York Times rémhírterjesztő és pánikkeltésre is alkalmas írását.

2020. 04. 06. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rémhírterjesztő cikket közölt az amerikai New York Times (NYT) a magyarországi egészségügyről és a koronavírus-járvány kezeléséről, a 24.hu pedig átvette a pánikkeltésre is alkalmas írást. A képtelenségekkel teli anyagban egyebek mellett azt állították, a magyarországi WHO vezetője, Ledia Lazeri szerint március második hetében már a tömeges megbetegedések időszakában volt az ország. A lap ezt egy állítólagos titkos jelentésre hivatkozva írta, ahogyan azt is, hogy a WHO nem bízik a magyar adatokban. A cikket Novák Benjámin, a 444.hu külsős szerzője jegyzi, aki már számtalan lejárató cikket írt Magyarországról a NYT részére.

Ledia Lazeri a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, sem most, sem korábban nem állapították meg, hogy Magyarországon a tömeges megbetegedések szakaszába lépett volna a koronavírus-járvány, és a NYT újságíróihoz sem juttattak el ilyen információt. Szavai szerint az amerikai lap által említett időszakban csak néhány páciens volt Magyarországon, akiknél nem volt ismert a fertőzés forrása, ez pedig nem tekinthető tömeges megbetegedésnek. Megerősítette, hogy a WHO kölcsönös bizalmon alapuló, napi kapcsolatot tart fenn az Emberi Erőforrások Minisztériumával és annak háttérintézményeivel. Azt is cáfolta, hogy bármilyen árnyékjelentést köröztettek volna.

Az országos tiszti főorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján szintén arról beszélt, hogy folyamatos szakmai kapcsolatban vannak a magyar WHO vezetőjével, így nehéz elhinni, hogy Lazeri bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak elmondta: a NYT a cikkében súlyos, a köznyugalom megzavarására alkalmas, homályos és bizonyítatlan állításokat fogalmaz meg a magyarországi járványhelyzetről, nem csupán a védekezési intézkedéseket hamis színben feltüntető, hanem több fővárosi egészségügyi intézményt megbélyegző módon. Szavai szerint felmerülhet, hogy az esetleges jogsértő állításokat átvevő 24.hu cikke alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, ez pedig a hatályos Btk. szerint rémhírterjesztésnek, tehát bűncselekménynek minősülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.