Írdalá.hu: közös akcióban juttatták célba a petíciót Írországban

A kérdés már csak az, hogy sikerül-e még további európai uniós államban sikerre vinni a székelyek ügyét.

2021. 03. 02. 9:38
null
Pesty László (középen) együtt örül a sikernek a Conradh na Gaeilge Facebook-csoport két vezetőjével Forrás: Gerilla.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diplomácia és a közösségi média közös sikere volt az, hogy Írországban néhány nap alatt összegyűlt a kellő számú aláírás a székely petícióhoz – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a jelenleg is a szigetországban tartózkodó Pesty László kampányfőnök, aki színészekkel, zenészekkel és más celebritásokkal találkozott az ügy előmozdítása érdekében. A szakember elmondta, hogy az írországi magyar nagykövetség már szeptemberben igyekezett felvenni a kapcsolatot egy sor helyi szervezettel és közösséggel, és elküldte nekik a székely kezdeményezésről szóló tájékoztatót.

– A körülbelül harminc-negyven e-mail közül egy termékeny talajra hullott, és elérte a Conradh na Gaeilge ír kultúrát és nyelvet védő 36 ezres Facebook-csoportot.

Ez a közösség a hétfőn kezdődött ír nyelv hete kapcsán helyben úgy döntött, segít célba juttatni a székely petíciót Írországban is. Vagyis a sikerhez kellett a nagykövetség eltökéltsége és aktivitása, de a megvalósító az ír Facebook-csoport volt. A mi szerepünk most elsősorban annyi volt, hogy a tartalmainkat használták – mutatott rá Pesty László. Hozzátette: tudnak arról is, hogy egy ír férfi, akinek magyar a felesége, szintén sokat segített abban, hogy néhány nap alatt összegyűljön Írországban a kellő mennyiségű aláírás. Sőt, már csaknem ötven százalék ráadás aláírás is befutott.

Pesty László (középen) együtt örül Írországban a sikernek a Conradh na Gaeilge Facebook-csoport két vezetőjével
Fotó: Gerilla.hu

Azzal, hogy a székelyek ügye Írországban is célba ért, már összesen tíz országban sikerült elérni a jogszabályban meghatározott limitet, az összesen egymillió aláírás pedig már tavaly összegyűlt. Ezzel minden bizonnyal érvényes és eredményes lehet a székely petíció, ha a május 7-i határidő után a szignókat ellenőrzik.

Pesty László azzal kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy sikerül-e még újabb országban célba juttatni a kezdeményezést, de a Gerilla.hu és az Írdalá.hu csapata tovább dolgozik a siker érdekében.

A székely petíció kampányfőnöke korábban úgy fogalmazott, hogy minél több országban teljesítik a célt és minél több aláírást összegyűjtenek, annál nagyobb lesz a nyomás a brüsszeli döntéshozókon, amikor a kezdeményezésről döntenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.