Ismét a tranzitzónákat támadják az uniós bürokraták

A luxemburgi székhelyű bíróság ítélete két iráni és két afgán migráns ügye miatt született.

2020. 05. 14. 12:06
null
Az Európai Emberi Jogi Bíróságon már korábban is kezdeményeztek eljárást az érintettek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a szerb–magyar határon található, röszkei tranzitzónában való elhelyezését „őrizetnek” kell minősíteni – olvasható az Európai Unió Bírósága által kiadott közlemény címében.

A dokumentum alcíme szerint „ha az ezen őrizet szabályszerűségének bírósági felülvizsgálatát követően megállapítást nyer, hogy az érintett személyeket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat”.

A dokumentum szerint az EU-tagállamok „ugyan őrizetbe vehetik a határaikra érkező nemzetközi védelmet kérelmezőket, ez az őrizet azonban semmilyen körülmények között nem haladhatja meg az e kérelem benyújtásának időpontjától számított négy hetet”.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete két iráni és két afgán migráns ügye miatt született, amelyben a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kérte az EU-s testület állásfoglalását. A négy migráns 2018 végén és 2019 elején adott be menedékkérelmet, ám beadványukat elutasítottak, mivel biztonságos tranzitországon – Szerbián – keresztül érkeztek hazánkba. Amikor a magyar hatóságok Szerbiába akarták kitoloncolni a négy migránst, a szerbek megtagadták a visszafogadásukat. Ezután a származási országukba való kitoloncolásról született döntés, de jelenleg is a röszkei tranzitzónában tartózkodnak. Az ügy problematikus, mivel a migránsok semmilyen irányba nem tudnak távozni, és az ítélet alapján várhatóan újfent benyújthatják a menedékkérelmüket, amelynek elbírálása alatt a magyar bíróság akár a szabadon bocsáthatásukról is dönthet.

A magyar határzár és a tranzitzónák kapcsán évek óta támadja a magyar kormányt Brüsszel, jelenleg is folyik egy eljárás Magyarországgal szemben, mivel az Európai Bizottság beperelte hazánkat a Stop Soros-törvénycsomag tranzitzónákkal kapcsolatos részei miatt.

– Az Európai Bíróság mai döntése arra kényszerítené hazánkat, hogy ne védje kerítéssel a határokat – értékelt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón, felhívva rá a figyelmet, hogy most a belső határok is zárva vannak az EU-ban, és a külső határok védelmében az eddiginél szigorúbb intézkedésekre van szükség.

– Magyarország minden európai fórumon a külső határvédelem fontosságát fogja hangsúlyozni – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.