Jávor alpári módon támadta Novákot

Felháborító, szexista Twitter-bejegyzésben kommentálta Novák Katalinnak egy Silvio Berlusconival közös fotóját Jávor Benedek. A Párbeszéd politikusa azon viccelődött, hogy a kormánypárti politikus véletlenül egy orgián köthet ki. Az államtitkár nyílt levélben fordult Karácsony Gergelyhez, aki nemrég brüsszeli pozícióhoz juttatta a vállalhatatlan bejegyzést közzétevő párttársát, hogy határolódjon el Jávor Benedek kijelentésétől. Lapunk a főpolgármester mellett több ellenzéki politikusnőt is szeretett volna megszólaltatni az eset kapcsán, akik nem válaszoltak kérdéseinkre.

Csekő Imre
2020. 02. 06. 7:29
JÁVOR Benedek
A főpolgármester brüsszeli képviselője sértő megjegyzést tett a családügyi államtitkárra Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durván sértő bejegyzést tett közzé a párbeszédes Jávor Benedek a Twitteren egy Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárt és Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt ábrázoló fotó mellé. „Imádkozom, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és nehogy véletlenül egy ungabungaparti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett.” – írta angol nyelven Jávor. A nemrég Karácsony Gergely által Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjévé kinevezett baloldali politikus cinikus és ízléstelen bejegyzésével a Berlusconi nevéhez köthető régi szexbotrányra utalt, amely miatt korábban bíróság elé állították az olasz politikust. A helyi sajtó a volt kormányfővel összefüggésben használja az ungabungaparti kifejezést.

Novák Katalin, aki a Fidesz alelnökeként tárgyalt Olaszországban, amikor a fénykép készült, tegnap nyílt levélben szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy határolódjon el párttársa, Jávor Benedek mocskolódó kijelentésétől. Az államtitkár azt írta, Jávor Benedek egy primitív, ocsmány üzenetet tett közzé, ami a főpolgármesterhez is méltatlan.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy kinevezése után Karácsony Gergely azt mondta, olyan főpolgármester szeretne lenni, aki azokat is képviseli, akik nem rá szavaztak. Novák Katalin úgy fogalmazott, joggal várja el, hogy a főváros vezetője olyan embereket nevezzen ki felelős beosztásba, akik nem gyalázzák mások emberi méltóságát.

A kormánypárti politikus, aki háromgyerekes édesanya, azzal zárta sorait, bízik benne, hogy a főpolgármester tájékozódik, levonja a következtetéseket, elhatárolódik párttársa és személyes kinevezettje mocskolódó kijelentésétől.

Kérdésekkel fordultunk a főpolgármesteri hivatalhoz, hogy megtudjuk, Karácsony Gergely hogyan viszonyul az esethez, de szerda estig nem kaptunk választ.

Az eset kapcsán szerettük volna megkérdezni az ellenzéki képviselőnőket is, elfogadhatónak tartják-e Jávor Benedek ízléstelen bejegyzését. Hiába kerestünk azonban több ellenzéki politikushölgyet is, nem sikerült elérnünk őket. A párbeszédes politikus párttársa, Szabó Tímea, valamint Bangóné Borbély Ildikó, Bősz Anett, Demeter Márta, Gurmai Zita, Szél Bernadett és Vadai Ágnes sem válaszolt a kérdéseinkre.

Egyedül Kunhalmi Ágnessel tudtunk röviden beszélni. A szocialista képviselő elsőre nem vette föl a telefont, de visszahívott minket. Mikor azonban megtudta, miért keressük, hirtelen azt válaszolta, olyan helyen van, ahol nem tud beszélni, és kijelentette, később sem szeretne erről a témáról nyilatkozni.

A főpolgármester brüsszeli képviselője sértő megjegyzést tett a családügyi államtitkárra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hivatali e-mail-címükön is megkerestük az ellenzék több politikusnőjét, de cikkünk befejezéséig csak Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalomtól válaszolt kérdéseinkre. Ő azt írta, nem gondolja, hogy le kellene mondania Jávor Benedeknek, akinek abban igaza van, hogy Silvio Berlusconinak valóban voltak szexbotrányai, azonban Novák Katalint ebbe belekeverni ízléstelen. Dúró Dóra szerint ugyanakkor – mivel nem mint háromgyerekes édesanyáról írt Novák Katalinról, hanem mint politikust kifogásolta őt Jávor Benedek – ennyi kritikát el kell viselnie az államtitkárnak. Az ellenzéki képviselőnő szerint úgy volna korrekt, ha Gréczy Zsoltról is megosztana valamit a Párbeszéd politikusa, szexbotrányok elítéléséért ugyanis nem kell Olaszországig menni, és a Mi Hazánk Mozgalom se Borkai Zsolt, se Gréczy Zsolt életvitelét nem tudja elfogadni. Dúró Dóra úgy látja, Jávor Benedek legnagyobb bűne nem az, ha egy politikustársával személyeskedik, hanem az, hogy folyamatosan áskálódik Magyarország ellen külföldön.

Azért is furcsa a baloldali, liberális képviselő asszonyok hallgatása, mert korábban vehemensen felléptek, ha úgy érezték, ki kell állniuk nőtársaik jogaiért. Kilenc ellenzéki politikusnő 2019 márciusában például közös sajtótájékoztatón hívta föl a figyelmet a nőket hazánkban érő hátrányos megkülönböztetésre.

Ezen az eseményen Vadai Ágnes, a DK képviselője negatív példaként idézte Kövér Lászlónak a Fidesz 2015 decemberi kongresszusán mondott szavait: „Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás csúcsának azt tartanák, ha unokákat szülnének nekünk.” Ez a mondat bántotta az ellenzéki képviselőnőket, de Jávor szexista megjegyzése, úgy tűnik, nem érte el az ingerküszöbüket.

Nem finomkodnak az ellenzéki politikusok

Nem Jávor Benedek kirohanása volt az első alkalom, hogy egy ellenzéki politikus vállalhatatlan kijelentést tett egy politikai ellenfeléről. Mint ismert, kedden Korózs Lajos, a MSZP politikusa azt mondta a fideszes Horváth Lászlóról: „Hát nem tudok rá mit mondani, hát ez az ember embernek is hitvány, nem parlamenti képviselőnek, embernek is hitvány, odamegy uszítani. Undorom tőle, amit csinálnak, gyűlölőm őket, amit csinálnak, ezért a mentalitásért.” Nemrég pedig Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere fogalmazott sértően, amikor egy televízióműsorban azt mondta, a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi egy rémisztő képződmény. A beszélgetésnek a párbeszédes Tordai Bence is vendége volt, de nem javította ki politikustársát. Niedermüller Péter azóta több interjúban is hangsúlyozta, vállalhatónak tartja szavait. Tordai Bence 2019 májusában maga is képződmények nevezte Handó Tündét, az OBH akkori elnökét. Az eset kapcsán Szabó Tímea lapunk kérdésére nem ítélte el párttársa szavait. „Sok a patkány Magyarországon” – ezt pedig az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó mondta még 2019 áprilisában a kormánypártok szavazóiról. A szocialisták a jelentős sajtóvisszhang ellenére sem ítélték el kollégájuk kijelentését. Tóth Bertalan pártelnök megvédte párttársát, mondván, kiforgatták és félreértelmezték a szavait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.