Jávor Benedek lecsúszhat, Tóth Bertalan becsúszhat

Csak a negyedik helyre került a Soros György embereként számontartott Jávor Benedek a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP) választási listáján.

Magyar Nemzet
2019. 03. 25. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a negyedik helyre került a Soros György embereként számontartott Jávor Benedek a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP) választási listáján – ezt az MSZP választmánya a hét végén egyhangúlag hagyta jóvá.

Mindez azt jelenti, hogy a Párbeszéd soraiban ülő Jávor nem jut ki Brüsszelbe, hiszen jelenlegi támogatottsága alapján az MSZP mindössze két helyre számíthat az EP-ben, a harmadik pedig a „bizonytalan, de nem reménytelen” kategóriába tartozik. A szocialisták listáját Tóth Bertalan pártelnök vezeti, azonban állítása szerint nem akar Brüsszelbe menni, így lényegében az őt követő Ujhelyi István áll az első helyen, Szanyi Tibor pedig a másodikon. Vagyis, miként Tóth Bertalan fogalmazott szombaton, ha két mandátumot szerez a lista, akkor az az MSZP belső ügye.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke közölte, a választmány döntött arról is, hogy amennyiben az EP-választáson a közös választási lista három vagy több mandátumot szerez, a listavezető Tóth Bertalan a választás eredményének jogerőre emelkedését követő napon lemond mandátumáról.

Információink szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. Egyre többen azt rebesgetik ugyanis, hogy a pártelnökként meglehetősen harmatosan teljesítő Tóth Bertalan ígérete ellenére végül mégis felveheti brüsszeli mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP választmányának döntésére reagálva azt mondta, a Párbeszéd a közös listán „befutásra jó esélyt” jelentő helyet kapott, amely Tóth Bertalan listavezető visszalépése miatt politikai értelemben a harmadik, közjogi értelemben a negyedik helyet jelenti.

Jelezte ugyanakkor, hogy a Párbeszéd kongresszusának is jóvá kell hagynia a megállapodást, amelynek értelmében Soros embere nem lesz tagja az uniós parlamentnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.