Karácsony hallgat az antiszemita hangadó ügyében

Sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester nem óhajt megszólalni a judapestező ellenzéki jelölt, Bíró László ügyében – írta a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2020. 08. 23. 12:57
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
A jobbikos politikus az antiszemita kijelentéseivel vált országosan ismertté Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem határolódott el az ügytől, sőt még kifejezett kérésre sem kommentálja a rasszista, antiszemita megjegyzései miatt botrányba keveredett Bíró László ügyét Karácsony Gergely főpolgármester. Ahogy azt a napokban lapunk megírta, a szerencsi időközi országgyűlési választáson induló ellenzéki jelölt vállalhatatlan kijelentéseket tett közösségi oldalán. A Jobbik politikusa a közösségi oldalán Budapestet Judapestnek nevezte és mostani szövetségeseit, a Gyurcsány-párt tagjait nemes egyszerűséggel szemkilövetőknek minősítette. Mindezzel együtt a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is felsorakozott a jobbikos jelölt mögé.

A Mandiner több politikustól, köztük a főpolgármestertől is szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak Bíró megnyilvánulásairól. Mint írták, Karácsony Gergely nem válaszolt a megkeresésre, az ügyben csupán egyik helyettese, Kerpel-Fronius Gábor szólalt meg a napokban. Ő az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta, hogy Bíró bocsánatot kért, az eddigi munkája pedig meggyőzte őket a személyiségéről, de fontos, hogy miként reagál majd a jövőben.

A lap Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, valamint az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot is megkereste, ám senki sem kommentálta Bíró László szavait.

Válaszolt viszont a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A szervezet elnöke, Heisler András azt írta: „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást elítél, függetlenül attól, elkövetője melyik politikai csoportosuláshoz tartozik. Ha Bíró László az ön által idézett kijelentéseket tette, akkor természetesen az ő kijelentéseit is – ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását, amelyet videófelvételen is megörökítettek. Mindkét közéleti szereplő antiszemita megnyilvánulásait, részrehajlás és pártpolitikai különbségtétel nélkül vállalhatatlannak tartjuk. Ez így volt korábban és a jövőben is így marad. Nincs kettős mérce, a meghirdetett zéró tolerancia mindenkire vonatkozik.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.