Antiszemita hangadó a baloldal szerencsi jelöltje

Rasszista, antiszemita véleményeket is megfogalmazott közösségi oldalán Bíró László, a baloldali összefogás szerencsi időközi országgyűlési választáson induló képviselő jelöltje. A Jobbik politikusa a közösségi oldalán Budapestet Judapestnek nevezte és mostani szövetségeseit, a Gyurcsány-párt tagjait nemes egyszerűséggel szemkilövetőknek minősítette. Mindezek után a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is felsorakozott a jobbikos jelölt mögé.

2020. 08. 19. 5:54
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
A jobbikos politikus az antiszemita kijelentéseivel vált országosan ismertté Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali összefogás szerencsi jelöltje a rasszista kijelentései mellett antiszemita megnyilvánulásokkal hívta fel magára a figyelmet. „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet” – ezzel Bíró László arra utalt, hogy lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó vendégek, vallási turisták látogatják a szerencsi és környékbeli szállodákat. Egy másik bejegyzésben Bíró arról elmélkedett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését” majd egy másik hozzászólásában ezt írta: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

Bíró pártja miközben balra tolódott, ennek ellenére megmaradt a korábbi szélsőjobboldali eszméknél, annyi kivétellel, hogy most már elfogadja az általa elutasított DK és az MSZP támogatását, amelyekről még korábban úgy nyilatkozott: „A bűnözőket be kell csukni. Legyen az szemkilövető vagy pénzért állampolgárságot vagy hazát áruló. A mieink nem rohannak lengőajtónak, nem fetrengenek.” Erre a különös „házasságra” hívta fel a figyelmet Setét Jenő, balliberális roma aktivista, aki úgy fogalmazott: Bíró jelölése szembemegy a baloldali pártok által hangsúlyozott értékválasztással és elköteleződéssel.

Setét videós bejelentkezésében elmondta, az ellenzék rasszista, kirekesztő jelöltet állított, majd felidézte Bíró korábbi mondatát: „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni.” A roma aktivista arra emlékeztette az ellenzéki pártokat, hogy tavaly aláírták az Idetartozunk Egyesület választási emberjogi minimumprogramját, amelyben elkötelezték magukat amellett, hogy „nem indítanak rasszista, kirekesztő jelölteket”. Ám az ellenzék felrúgta ezt a megállapodást, ugyanis ha megnézzük a borsodi választási eredményeket, a nagyszámú roma lakosság lakta területeken érte el a Jobbik a legjobb eredményeket cigányellenes nézeteivel. Gondoljunk Janiczak Dávid, ózdi polgármesterre, aki még úgy is újrahajrázott a tavaly októberi önkormányzati választáson, hogy pártja már a baloldal csapatában játszik.

Bírótól még nem határolódtak el balliberális támogatói
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A másik lehetséges okról lapunk korábban azt írta: a baloldali összefogás valójában nem reménykedik a jobbikos Bíró László győzelmében. Bár a teljes ellenzék felsorakozott a közös jelölt mögött, jobbikos forrásaink kiemelték, Bírónak nincs számottevő támogatottsága a körzetben. Szanyi Tibor, volt szocialista politikus a Klubrádióban a szerencsi választásról úgy fogalmazott: ezt nem lehet elintézni „budapesti liberális lefetyeléssel”.

„ Mi a francból gondoljuk, hogy hogy ha 10 éve nem sikerült egyik törpepártnak sem egy világos, szerethető politikával az élre jutnia, akkor egy ballib-neolib-újnáci-zöld keverék iránt majd kitör a közéleti rajongás?” – mondta el kendőzetlen véleményét Szanyi, aki hozzátette: a liberális baloldalnak gyakorlatilag egy megveszekedett emberük sincs a kistelepülések világában.

Az ellenzék a múlt csütörtöki megállapodás alapján a Borsod megyei 6-os választókerületben a jobbikos Bíró László mögé állt be a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatt kiírt októberi időközi választáson. A Fidesz a motorbalesetben elhunyt országgyűlési képviselő lányát, a harmincéves Koncz Zsófiát fogja indítani.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.