Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSzerencsétlen Budapest a koszban fürdik.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/karacsony-mindent-felaldozna-politikai-ambicioja-erdekeben-9812015/

Karácsony a kínai egyetem ügyét is politikai kampányra használja

Karácsony Gergely, a miniszterelnöki székre áhítozó főpolgármester beáldozná a Diákváros kollégiumi férőhelyeit, az elitegyetemet és lefújná az atlétikai világbajnokságot, mindezt azért, hogy a kampányban szembemehessen a kormány akaratával. A kabinet egyértelmű és világos elképzelése, hogy a Diákváros és a Fudan Egyetem az eredeti tervek szerint megépüljön. A főváros ellenséges hozzáállása miatt, most már a felépülő kollégiumok férőhelyszáma függ attól, hogy a baloldali városvezetők átadják-e a területeket az államnak. Konszenzus helyett fővárosi konzultációt indít a baloldal, amellyel mozgósítanák a baloldali szavazókat.

Úgy tűnik, Karácsony Gergely az előválasztási kampányában használja fel a Fudan Egyetem ügyét. Konszenzus helyett egymásnak feszülést hozott a Diákváros-projektről folytatott kormányzati egyeztetés. Palkovics László innovációs miniszter a megbeszélés során hiába emelte ki, hogy mindkét projekt megvalósul és a kormány teljes transzparenciát alkalmaz, továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Az innovációs miniszter azt is kijelentette:

a 2017-es projekt mindig négy elemet tartalmazott; egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt. A kabinet nyilvánosságra hozza azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban.

Palkovics László innovációs miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester a Fudan egyetemről és a Diákvárosról szóló egyeztetés előtt
Fotó: Kurucz Árpád

– Erre az ajánlatra nem kaptunk választ a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban – mondta Palkovics László. A miniszter azt is elárulta, hogy a Fudan Egyetemen bölcsészet- és közgazdaság-tudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz. Palkovics arra is rámutatott, hogy a Fudan Egyetemet eredetileg a fejlesztési terület északi részére tervezték, ennek csak egy kis része lógott be a ferencvárosi önkormányzat tulajdonában álló telekre.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester az egyeztetés után
Fotó: Kurucz Árpád

Miután Baranyi Krisztina kilátásba helyezte, hogy nem adja át a területet a kormánynak, teljes mértékben állami területre helyezték át a kínai egyetemet a tervezőasztalon, és a helyére tették a Diákváros kollégiumait, azt a projektet, amit a ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely is a szívügyének tart. A helyzet innentől adott:

ha Baranyi Krisztina mégis kitart a terület visszatartása mellett, akkor kisebb helyen épülnek majd fel a kollégiumok.

Palkovics úgy fogalmazott: nem jelentős nagyságú ez a telekrész, és a Diákváros így is felépül, ám egy kicsivel kevesebb férőhellyel, mint eredetileg tervezték. Így lényegében Ferencváros balliberális polgármestere fosztaná meg a diákokat a több kollégiumi férőhely lehetőségétől.

Továbbá a kormánnyal való szembenállás

áldozatául eshet az atlétikai világbajnokság is. Karácsony Gergely nyomatékosította: kész lefújni a presztízsértékű világeseményt, ha a kabinet kitart a kínai egyetem mellett.

Ez azért is érdekes, mert a sporteseményért cserébe a kormány egy korábbi megállapodás értelmében 50 milliárd forint egészségügyi forrást adott a fővárosnak, évente tízmilliárd forint befektetéséről dönthet a főpolgármester. Az, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt újra a sportesemény lemondásával fenyeget, magába foglalja ennek a korábbi megállapodásnak a felrúgását is.

Baranyi Krisztina azt is bejelentette, hogy öt kérdéssel fővárosi konzultációt indít júniusban offline és online formában. A kerületvezető szavai szerint a konzultációt egyrészt a világjárvány miatt találták ki, másrészt népszavazást nemzetközi szerződések esetén nem lehet tartani.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Diadal

Kettős magyar győzelem a királyi számban! + videó
Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmet szerzett K–1 1000 méteren!

JOBBIK–DK-PAKTUM

Gyurcsány és Jakab előre leosztották a lapokat
Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc „akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai showműsoráról” Jakab Péter mesterkélt közelségét.
Az ENSZ nem küld békefenntartó erőket Afganisztánba
A szervezet nem akar katonai megoldást annak ellenére sem, hogy nemrég heráti központjukat támadták.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Aktuális

Karácsony Gergely megerősítette: a baloldal továbbra is bevándorláspárti
Hollik István szerint az ellenzéki politikusok ezt el akarják hallgatni a választók elől.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!