Karácsonyék az adóztatás mellett kezdenek kampányba

Azért vonul az utcára önkénteseivel Karácsony Gergely és a fővárosi baloldali vezetésű kerületek csapata, hogy az iparűzési adó minél előbbi visszavezetése mellett kampányoljon, és ehhez támogatókat is toborozzon. A balos önkormányzatok tehetetlenek, de a vezetők nem mondanak le, várnak és véreznek.

Magyar Nemzet
2021. 01. 18. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsorolni is nehéz, hányféle támogatással próbálta eddig enyhíteni a magyar kormány a járványügyi helyzet okozta károkat a gazdaságban, legyen szó a magánemberekről, a vállalkozásokról vagy éppen az önkormányzatokról. Budapesttel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a kormány számos projekttel kapcsolatban ajánlotta fel a segítségét, így például a Lánchíd felújításában is, amely végül – Karácsony Gergely döntésének köszönhetően, és annak ellenére, hogy a tervek és a szükséges pénz már a Tarlós-korszak végén rendelkezésre álltak – lebutított verzióban valósul majd meg, ráadásul drágábban, mint ahogy azt korábban tervezték. Ugyanakkor Budapest vezetése a már betervezett projektek leállításában (ilyen például a Zuglót Újpalotával összekötő felüljáró felújítása), illetve az alapszolgáltatások csökkentésében (szemétszállítási rendszer átalakítása) látja a helyzet megoldását, közben folyamatosan azt a látszatot keltve, mintha mindez a kormányzat hibája lenne.

Erről volt szó azon az online sajtótájékoztatón is, amelyet Karácsony Gergely január 18-án több balliberális polgármester társaságában tartott. Az eseménynek természetesen ismét az volt az üzenete, hogy a kormány miatt nem történik semmi sem a fővárosban, sem a kerületekben. Karácsonyék a megoldást nem abban látják, hogy átadják a helyüket olyan vezetőknek, akik ügyesebben lobbiznak a forrásokért, hanem várnak, sőt kampányba kezdenek. Ennek lényege, hogy megfelelő társadalmi támogatást maguk mögé gyűjtve újra kivívják az iparűzési adó beszedésének jogát.

Sajtóhírek szerint a főváros 22 millió forintból fogja azt hirdetni, hogy nincs pénze, mindezt úgy, hogy épp ma derült ki az is: súlyos milliárdokat bukik Budapest Karácsonyék miatt.

A főpolgármester mégis állandóan a kormányt okolja állítólagos nehéz anyagi helyzetük miatt. Márpedig Budapest az állami költségvetés legnagyobb haszonélvezője Fürjes Balázs szerint.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hétfői közleményében úgy fogalmazott:

Ha a főváros elfogadja megoldási javaslatunkat, 60 milliárddal tehermentesítjük a fővárosi költségvetést, 60 milliárdot spórolhat meg a főpolgármester, 60 milliárd újabb extra segítséget kap Budapest”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.