Kásler Miklós: A csúsztatás és a tájékozatlanság elegye az MSZP-Párbeszéd rákmegelőzési javaslata

„Egészen imponáló, ahogy a csúsztatás és a tájékozatlanság elegyedik” az MSZP-Párbeszédnek a nemzeti rákmegelőzési programról szóló kommunikációjában – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szerdán telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 04. 10. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós az MTI-nek arra reagált, hogy az MSZP-Párbeszéd újra benyújtja a parlamentnek a Párbeszéd korábban készített, a nemzeti rákmegelőzési programról szóló határozati javaslatát.

A nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente körülbelül 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben. A kormány kilenc éve ígérgeti, hogy elkészíti a nemzeti rákmegelőzési stratégiát, de az még mindig nincs készen – tette hozzá Szabó Tímea.

A miniszter az MTI-vel közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére 1993-ban irányítása alatt az onkológiai intézet kidolgozta a magyar nemzeti rákkontroll-programot, amelyet a WHO és a Rák Világszövetség (UICC) a legmagasabb szintűnek minősített. A dokumentum leírta az akkori helyzetet, megjelölte a primer és a szekunder prevenciót, és mindent áttekintett, ami az onkológiával kapcsolatos – mondta Kásler Miklós. Ebből a programból 1994-1998 között semmi nem valósult meg – jelentette ki.

Az első Fidesz-kormány alatt Mikola István egészségügyi miniszter nevéhez fűződött az emlőrákszűrés elindítása, amely azóta is folytatódik.

Kásler Miklós azt mondta: 2006-ban Rácz Jenő, az egészségügyi tárca vezetője felhívta őt, hogy dolgozza ki a nemzeti rákellenes programot, mire közölte vele, hogy „ez már tizenhárom éve készen van”. „2010-ig egy betű nem valósult meg belőle” – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

Úgy folytatta: 2010 után Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és utódai ideje alatt a magyar onkológia struktúráját kialakították, sok fejlesztés történt. Több megyei kórházban megyei centrumot hoztak létre – mondta.

Négy, gépekkel felszerelt regionális centrumot alapítottak, és fejlesztették a központi egységet, az Országos Onkológiai Intézetet is, amely Közép-Kelet-Európa egyetlen nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált intézménye – sorolta Kásler Miklós.

Szavai szerint 2018-ban az országos intézet három hét alatt készítette el a nemzeti rákkontroll-program hatodik variációját, aktualizálva a dokumentumot. Ennek fejleményeként 2018 novemberében elindult a vastagbél- és a végbélrákszűrés, amit már 1993-ban is javasolt – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Folyamatban van az onkológia további módszeres fejlesztése, ezért „imponáló” az MSZP-Párbeszéd részéről „vagy a tájékozatlanság, vagy a csúsztatás- fogalmazott az MTI-nek Kásler Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.