Kell, hogy legyen egy zsinórmérték

Az ocsú és a búza esete.

2020. 04. 19. 8:54
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhévizy Félix a kedvenc foteljában üldögélt és a két háború közötti időszakra datálható Pesti Hírlapot olvasott.

Talált benne egy érdekes tanulmányt gróf Klebelsberg Kunótól, amelyben az akkori oktatásügyi miniszter az ifjúság, a magyar nyelv és a magyar irodalom védelméről írt.

Elgondolkodtatóak voltak a meglátásai. Felhévizy a fiatalok iránt érzett féltő aggodalma miatt teljes mértékben azonosulni tudott azzal a gondolattal, amit Klebelsbergtől olvasott a kicsit már megsárgult oldalakon: A felnövekvő generáció a jövőnk letéteményese, ezért kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani.

Bizony ez az egyik legfontosabb feladat. Vissza kell szoktatnunk gyermekeinket az olvasásra, a könyv és a magyar irodalom szeretetére. Ezért van szükség a nagyokra: Herczegre, Máraira, Krúdyra, Aranyra, mert kell hogy legyen egy igazodási pont, egy zsinórmérték, melyhez igazodni lehet és kell is.

Meg kell tanítani a fiatalokat arra, hogy zsigerből érezzék, mi a különbség a valódi érték és a rájuk ömlő értéktelen gagyi között, tudniuk kell elválasztani az ocsút a búzától.

Ezekben a nehéz időkben, koronavírus-járvány idején például az olvasás nagyszerű időtöltés. Ezen elmélkedett a hírlapíró a kedvenc foteljában ülve és közben megsimogatta a lába mellett fekvő hűséges kutyájának a füle tövét.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.