Két vádlott, egy gyilkosság, két per

Fenyő János 1998-as megöletése miatt két vélt felbujtót számoltat el hamarosan a bíróság. Gyárfás Tamást azzal vádolják, ő bujtotta fel Portik Tamást, az egykori olajozó bűnözőt, hogy ölesse meg üzleti ellenségét. A vád szerinti két felbujtást külön tárgyalják. Gyárfás ellen hamarosan kezdődik a per, Portiknak pedig perújítás során kell felelnie. A volt televíziós producer és sportvezető az előkészítő ülésen 12 évet kaphatna, ha beismerné tettét, de az előzetes nyilatkozatai alapján ez szinte kizárt. Portikra azonban akár életfogytiglani büntetés is várhat halmazati büntetésként.

2019. 11. 04. 6:19
null
A napokban előkészítő üléssel kezdődik a volt sportvezető büntetőpere, ő azonban ártatlannak vallja magát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka jogtörténeti esemény, hogy egy bérgyilkosságot két különböző felbujtóval két különböző büntetőperben tárgyaljanak. Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolásáért a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot ítélték el jogerősen egy összetett perben, amelynek tárgya volt az Aranykéz utcai négy halálos és húsz súlyos sérült áldozattal járó robbantás, valamint a Cinóber gúnynevű strici, „olajos vállalkozó” agyonlövése is. Cinóber meg­gyilkolása miatt senkit nem ítéltek el, Rohác az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő meggyilkolása miatt kapta az életfogytiglani fegyházat – legkorábban harminc év letöltése után szabadulhat feltételesen. A bérgyilkost időközben otthon, Szlovákiában is jogerősen életfogytiglanira ítélték négy maf­fiózó meggyilkolása miatt.

Az összetett Fenyő–Aranykéz–Cinóber-perben vádlott volt Portik Tamás is, akit a Cinóber-gyilkosság megbízása mellett az Aranykéz utcai robbantás megbízójaként is vádoltak. A bizonyítási eljárás során – nem utolsósorban védőjének, Szikinger Istvánnak a védelem szempontjából zseniá­lisnak mondható bizonyítási indítványai nyomán – Portikot felmentették a Cinóber-ügyben, az Aranykéz utcai robbantás ügyében pedig azt mondta ki a bíróság, hogy az egykori olajozó vállalkozó nem tudott arról, hogy Rohác felrobbantja az egész Aranykéz utcát, ő „csak” Boros „Óriás” Tamás meggyilkolására adott utasítást.

Boros a halála előtt nem sokkal videóvallomást tett az olajos bűnözőkről a hatóságok előtt, többek között az Energol Rt.-ről és marketingigazgatójáról, Portik Tamásról is keresetlen szavakkal megemlékezve. A jogerős ítélet szerint Portik Boros árulását úgymond büntette a meggyilkoltatásával.

Ezért 13 év fegyházbüntetést kapott úgy, hogy előtte már 15 év fegyházra ítélték másik üzleti ellenfelének, Prisztás Józsefnek a megöletése miatt. Ez utóbbi ügyben perújítási folyamat zajlik, miután Jozef Rohác hirtelen emlékezni kezdett a fegyházban, hogy nem is Portik testőre, Hatvani István lőtte fejbe az óbudai Ladik utcában 1996-ban Prisztás Józsefet, hanem ő maga. A szlovák bérgyilkos még arra is emlékszik, hogy dunaszerdahelyi orosz–ukrán maffiózók tízezer nyugatnémet márkáért rendelték meg Prisztás kivégzését.

A perújítás során azonban eddig semmi rendkívüli nem történt, egyelőre nincs új bizonyíték, sőt még Rohác szlovák bűnözőtársai sem erősítették meg a bérgyilkos úgymond beismerő vallomását.

Ugyanakkor múlt héten a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte a Fenyő–Aranykéz utcai robbantás–Cinóber-ügyben a perújítást, miután a jogerős ítélet ellenére tovább folytatott előbb operatív, majd nyílt nyomozás újabb bizonyítékokat tárt fel.

Ezek eredményeként előbb vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen azzal, hogy ő bujtotta fel Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost, a gyilkosságot Rohác és szlovák maffiózótársai követték el.

A napokban előkészítő üléssel kezdődik a volt sportvezető büntetőpere, ő azonban ártatlannak vallja magát
Fotó: Kurucz Árpád

Gyárfás ellen a napokban előkészítő üléssel kezdődik meg a büntetőper. A perelőkészítő ülésen a Fővárosi Főügyészség tizenkét év fegyház kiszabását fogja indítványozni, ha Gyárfás teljes körű beismerő vallomást tesz, de a sportvezetőnek a vádemelés utáni nyilatkozatai szerint továbbra sincs mit beismernie, hiszen nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Így az előkészítő ülésen a bizonyítási eljárást le kell folytatni, és amennyiben ez így történik, nem zárható ki, hogy a vádhatóság már itt megemeli az indítványozott büntetési tételt.

Bár szorosan összefügg Gyárfás szerepének vizsgálata Portikéval, ám utóbbi esetében a perújítás során a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontját osztó Fővárosi Ítélőtábla szerint mód nyílik a Fenyő-gyilkosság Portikra vonatkozó újratárgyalására. Amennyiben bizonyítottnak találják majd Portik felbujtói szerepét Fenyő János meggyilkolásában, már több emberen elkövetett gyilkosság felbujtójaként akár életfogytiglani fegyházat is kaphat az olajos milliárdos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.