Kétmilliárd forint értékű külpiacra jutási támogatást kap 46 vállalat

A kormány 46 cégnek kétmilliárd forint értékben nyújt külpiacra jutási támogatást azért, hogy a világjárvány miatt megüresedő exportpiacokra be tudjanak törni – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Vámosszabadiban, a HRC Europe Kft. támogatói okiratának átadásán pénteken.

Forrás: MTI, FACEBOOK.COM/SZIJJARTO.PETER.OFFICIAL2020. 10. 30. 12:14
null
Fotó: KIRALY MARTON KKM Forrás: FACEBOOK.COM/SZIJJARTO.PETER.OFFICIAL

A kormány 46 cégnek kétmilliárd forint értékben nyújt külpiacra jutási támogatást azért, hogy a világjárvány miatt megüresedő exportpiacokra be tudjanak törni – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Vámosszabadiban, a HRC Europe Kft. támogatói okiratának átadásán pénteken.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány hatására új világgazdasági korszak kezdődött, amely nagy versennyel indult. A kormány célja az, hogy a világjárvány miatt létrejövő piaci réseket minél több magyar vállalat tudja kihasználni, be tudjanak törni ezekbe az üres piaci pozíciókba – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy

új dimenziót jelent a magyar gazdaságban, hogy már a legkisebb magyar családi vállalkozások közül is egyre többen érnek el nemzetközi sikereket, törnek be a külföldi piacokra. Ehhez azonban kemény munkára van szükség, márkát kell építeni külföldön, digitális felületeket kell fejleszteni, és el kell jutni a leendő vevőkhöz is

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Rámutatott, hogy

a sikerre ott van a legnagyobb lehetőség, ahol a magyarok speciálist, egyedit tudnak előállítani. Szijjártó Péter ilyen területnek nevezte az élelmiszerek csomagolásához kapcsolódó gépek előállítását, gyártását, szervizelését, fenntartását, ami egy olyan speciális ágazat, amelyben Európában is csak néhány szereplő van.

A HRC Europe Kft. – melynek árbevétele 99 százalékban exportból származik – a 23,5 millió forintos stratégiai terveihez elnyert 11 millió forintos kormányzati támogatás segítségével keleti piacokon tudja megerősíteni a pozícióit, és új exportpiacokat is tud szerezni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Facebook.com/szijjártó.péter.official

Kitért arra is, hogy a keleti nyitás stratégiájának köszönhetően tíz év alatt 22 százalékkal nőtt Magyarország keleti exportja, tavaly pedig a legtöbb munkahelyteremtő beruházás is egy keleti országból érkezett Magyarországra.

Nagy István agrárminiszter a térség országgyűlési képviselőjeként méltatta a HRC Europe Ktf.-t, amelyet klasszikus családi vállalkozásnak nevezett. Azt mondta, az ilyen cégek mobilisak, gyorsan tudnak reagálni, a helyi gazdaságot erősítik, és a vidék megmaradását segítik.

Fotó: Facebook.com/szijjártó.péter.official

Horváth Árpád a 2006-ban alakult, a folyékony élelmiszerek PET-palackjait fröccsöntő berendezések szervizelésével és alkatrészeinek biztosításával foglalkozó HRC Europe Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben 36 országba exportáltak. Fő exportpiacuk az EU, a legnagyobb volumenben az Egyesült Királysággal, Németországgal, Spanyolországgal, Franciaországgal, Belgiummal és Olaszországgal kereskednek.

Fotó: Facebook.com/szijjártó.péter.official

A támogatott projekt segítségével exportpiacaikon erősítenék meg jelenlétüket, nemzetközi szakipari folyóiratokban való megjelenéssel, valamint nemzetközi csomagolás- és élelmiszer-technológiával foglalkozó kiállításon való részvétellel – mondta. Emellett jövőre Japánban is felkeresnek több vevőt.

Elektronikusan benyújtott beszámolója szerint a HRC Europe Kft. vállalat tavalyi árbevétele 424 millió forint felett volt, adózás előtti eredménye meghaladta a 63 millió forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.