Kínába is utazhatnak a középiskolások

Újabb részletek derültek ki a miniszterelnök által bejelentett ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokról. Rétvári Bence államtitkár közlése szerint az érdeklődő diákok, hallgatók és pedagógusok összesen hét célország közül választhatnak. A részletek kidolgozásába a nyelvi intézeteket és a külképviseleteket is bevonják.

Csókás Adrienn
2019. 03. 28. 7:48
null
A diákok fejlődéséhez minőségi kurzusokra van szükség Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság, Málta, Írország, Franciaország és Kína – ezek azok a célországok, amelyekben ingyenes nyelvi kurzusokon vehetnek részt a magyar diákok – derül ki Rétvári Bence írásbeli válaszából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a jobbikos Ander Balázs kérdésére árulta el, hogy a kiemelt programokat az angolt, németet, franciát vagy kínait első idegen nyelvként tanuló fiatalok vehetik majd igénybe, akik iskolai csoportos vagy egyéni utazásra pályázhatnak 2020-tól.

A kéthetes tanfolyamok jellemzően a nyári szünetekben valósulnának meg, az intézkedés forrásigénye pedig első körben mintegy 90 milliárd forint lenne.

A diákok fejlődéséhez minőségi kurzusokra van szükség
Fotó: Havran Zoltán

Résztvevőként az államtitkár a gimnáziumok és szakgimnáziu­mok diákjait, illetve a köznevelésben dolgozó nyelvtanárokat említi, a szakiskolások lehetőségeiről nem esik szó.

Lapunk egyébként úgy tudja, a pályázók körébe a nyelvtanár szakos hallgatók is beletartoznak majd. – Fontos, hogy a tanulók kizárólag megfelelő minőségű kurzusokon vehessenek részt. Ennek érdekében a részletekről a kormány szakmai egyeztetéseket folytat a külképviseletekkel, és az idegen nyelvi intézetekkel – hangsúlyozza Rétvári, hozzátéve: a tárgyalások többek közt a kiutaztatás módját, a fogadó családok kiválasztását és az akkreditációs eljárást is érintik.

Az egyik ilyen szakmai partner a Goethe Intézet, amely elsősorban kiterjedt kapcsolati hálójával és a certifikált (azaz megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező) képzőhelyek megtalálásában tudja segíteni a kormányzatot.

– Egy más ország kultúráját nem lehet másként jobban megismerni, mint amikor valaki fiatalon Németországban cserediákként egy család otthonában lakik – méltatta az intézkedést lapunknak Michael Müller-Verwe­yen igazgató. Rámutatott arra is: Németországban nem szövetségi szintű az oktatásirányitás, így az ország különböző területén lévő képzőhelyek, nyelviskolák a saját szövetségi tartományuk minisztériumai alá tartoznak, eltérő szabályozással.

Ezért nem egy központtal kell megállapodnia majd a magyar kormánynak, hanem sok szervezettel kell felvenni a kapcsolatot. Ebben pedig az idegen nyelvi intézetek jelentős támogatást nyújthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.