Kiterjedt programokkal segítik a családosokat a nagyvárosok

Rendkívül széles körű támogatásokkal, programokkal segítik a nagyvárosok önkormányzatai a családokat, és próbálják ösztönözni a gyermekvállalást. Vannak általánosan elterjedt támogatási formák — például babacsomag vagy életkezdési támogatás —, de léteznek ötletes egyedi megoldások is. Van, ahol a lombikbébiprogramhoz adnak segítséget, máshol ingyenes úszásoktatást biztosítanak a nagycsoportos óvodásoknak.

2019. 04. 23. 5:50
null
Az önkormányzatok a legkülönfélébb eszközökkel próbálják ösztönözni a gyerekvállalást Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a nagyvárosok – többek között a kiterjedtebb ipari hátterük, ebből adódóan a munkahelyek nagyobb száma, illetve a szélesebb körű és magasabb színvonalú szolgáltatások, kulturális lehetőségek miatt – eleve nagyobb vonzerőt jelentenek a letelepedni szándékozó családoknak, a nagyobb lélekszámú települések más módon is igyekeznek enyhíteni a lakosaik terhein, és próbálják ösztönözni a gyermekvállalást.

Vannak általánosan jellemző fejlesztések, programok, amelyek több településen is futnak. A lapunknak megküldött – békéscsabai, dunaújvárosi, győri, kaposvári, miskolci, nyíregyházi, pécsi, szolnoki és veszprémi – válaszokból kiderült, hogy több nagyvárosban biztosítanak kedvezményesen vagy ingyenesen utazási bérletet a szülőnek, akár a várandós anyának is, illetve adnak beiskolázási segélyt, tanszercsomagot, tanévkezdési támogatást a rászorulóknak.

Szintén több megyei jogú városban biztosítják rászorultsági alapon a gyermekétkeztetést szünidőben és szerveznek táborokat a helyi diákoknak, továbbá a gyermekek ingyenesen vehetnek részt úszás- vagy éppen korcsolyaoktatáson. Ugyancsak több helyen adnak a szülőknek babacsomagot a gyermekük születésekor, és segítik életkezdési támogatással a családokat. Számos településen építenek vagy újítanak fel bölcsődéket, óvodákat. A rászoruló családokat bérlakásokban helyezik el, illetve az első lakáshoz jutó fiatalok támogatásával saját otthonhoz igyekeznek őket segíteni.

Az általánosan elterjedt programok és támogatási formák mellett egyes nagyvárosokban egyedi kezdeményezésekkel állnak a családok mellé. Pécsett telkeket jelölnek ki a település közigazgatási területén belül, amelyek a városi vagyonhasznosító tulajdonát képezik. Ezeket az önkormányzat átminősíti, felparcellázza, közművesíti, majd versenyképes áron értékesíti olyan családoknak, amelyek gyermeket szeretnének vállalni. A Szolnok hazavár programban részt vevő fiatalokat ötszázezer forinttal támogatják a jász-nagykun-szolnoki megyeszékhelyen. Ebben ingatlanvásárláshoz nyújtanak anyagi segítséget azoknak, akik tanulmányaik után haza szeretnének térni.

Az önkormányzatok a legkülönfélébb eszközökkel próbálják ösztönözni a gyerekvállalást
Fotó: Mátrai Dávid

Kaposváron támogatják azokat a lombikbébiprogramban részt vevő párokat, akiknek orvosi segítségre van szükségük gyermekük megszületéséhez. Gyógyszertámogatást adnak, és az öt állami beavatkozáson felül plusz egy finanszírozását vállalják; az államiakon túl további védőoltásokat támogatnak a gyermekeknél, illetve adómentességet biztosítanak a nagycsaládosoknak. Békéscsabán az egyik önkormányzati bölcsőde mellett játszóház működik, amely várja a településen élő gyermekeket. Győrben az önkormányzat csaknem 1400 nagycsoportos óvodásnak biztosítja az úszásoktatást. Nyíregyházán Újéletfa-ligetet alakítottak ki, itt azok a városban született babák kapnak egy saját fát, akiknek a szülei jelzik, hogy részt kívánnak venni az ültetésen. Ez a kezdeményezés kötődést alakít ki a gyerekekben.

Mint azt korábban megírtuk, bár a hazai kistelepülések sok esetben a szükséges erőforrások szűkében vannak, mégis mindent megtesznek azért, hogy ösztönözzék a családok letelepedését és gyarapodását. Kedvezményes telkeket, első lakáshoz jutási támogatást adnak a fiataloknak, a gyermekeket pedig a születésük után akár a hazásságkötésig folyamatosan segítik. Ha a letelepült család gyarapszik, babaszületéskor sok helyen egyszeri támogatást kapnak az önkormányzattól, ennek összege jellemzően 10–50 ezer forint. Amikor a gyermekek óvodába mennek, a családoknak több településen szintén juttatnak pénzbeli segítséget. Több helyen létezik iskolakezdési támogatás is, amely az alapfokú intézményekben 7–25 ezer, a középiskolások esetében 15–25 ezer forint; máshol a főiskolások és egyetemisták is kapnak ilyen támogatást.

Falusi csok: százmilliárd juthat az érintettekhez

A falusi családi otthonteremtési program (csok) részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés – nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa az Origón szombaton megjelent interjúban. Elmondta: a cél a lehető legszélesebb körben elérhetővé tenni a falusi csokot, ugyanakkor kizárni a visszaéléseket. Becslések szerint a falusi csokkal százmilliárd forint is kerülhet a kedvezményezett családokhoz – közölte a kormánybiztos. A polgári kormány számára fontosak a vidéken élő emberek, ezért a Magyar falu program soha nem látott léptékű támogatásokat irányoz elő a kistelepüléseknek – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. Megjegyezte, a kedvezményezetti kör alapját nem a települési jogállás, hanem a népességszám határozza meg, ezért a felső határ ötezer lakos. A helységek 90 százaléka része a Magyar falu programnak, közel 2900 település. Ezek többségében csökken a népesség – tette hozzá a kormánybiztos.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.