Külön engedéllyel vizsgáztak leendő mentősök

A közlekedési vizsgákat a veszélyhelyzet miatt március 19-ei hatállyal felfüggesztette az ITM.

Forrás: MTI2020. 04. 23. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minisztériumi külön engedéllyel esett át alkalmassági vizsgálaton öt mentőjelölt – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-t.

Közleményük szerint a közlekedési vizsgákat a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban március 19-ei hatállyal felfüggesztette az ITM. Öt leendő mentőgépkocsi-vezető számára szerdán – a tárca engedélyével, a megfelelő óvintézkedések mellett – ezért rendkívüli közlekedéspszichológiai pályaalkalmassági vizsgálatot tartottak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. budapesti központjában. Mindannyian alkalmas minősítést kaptak, így hamarosan szolgálatba léphetnek.

A vizsgaközpont vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységének több mint egy hónappal ezelőtti felfüggesztése óta szerdán biztosított első alkalommal vizsgálati lehetőséget a társaság. A megkülönböztető jelzést használó gépjárművek kizárólag az úgynevezett PÁV I. kategória alkalmassági minősítésének birtokában vezethetők. A minisztérium azért engedélyezte a vizsgálat megszervezését, hogy a szakemberek mielőbb munkába állhassanak az egészségügyi védekezés első vonalában. A leendő mentők mindegyike alkalmas minősítést kapott.

Kiemelték: a KAV munkatársai minden lehetséges óvintézkedést megtettek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. A pályaalkalmassági vizsgálathoz használt speciális eszközöket az eljárás megkezdése előtt és közben is folyamatosan fertőtlenítették. A vizsgálatokat a személyes érintkezések minimalizálásával, a járványügyi előírásokban szereplő távolságok betartásával bonyolították le. A résztvevőket védőfelszereléssel látták el, egyesével vizsgálták, a pszichológusi véleményalkotáshoz szükséges beszélgetést pedig multimédiás eszközök segítségével folytatták le.

A közlemény szerint Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az eredményes egészségügyi védekezésben, a biztonságos betegellátásban dolgozó szakemberek pályaalkalmassági vizsgálatát a minisztérium külön engedélyével a továbbiakban is el fogja végezni a KAV. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a következő hónapokban lejáró vizsgálatok érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenötödik napig meghosszabbodik, vagyis ezekben az esetekben átmenetileg nincs szükség az eljárás lefolytatására.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megköszönte a kivételes elbírálást. Úgy fogalmazott: a járványt ugyan sikerült lelassítani, de a mentőknek a legnehezebb helyzetekre kell készen állniuk, ahol minden bajtársra, köztük mentőgépkocsi-vezetőkre is szükség lehet.

Az ITM emlékeztetett: a háziorvos megrendelésére a mentőszolgálat végzi a koronavírus-gyanús eseteknél a mintavételezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.