Kun Béla az osztrák kormány segítségével egérutat nyer

A világ legkegyetlenebb zsarnoksága ünneplést parancsolt a népre a sír szélén.

2020. 05. 02. 11:01
null
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április végén megjelenik a hazai lapokban: „Kun Béláékat Oroszországba engedik”. Az MTI-jelentés úgy szól: „Az angol alsóház tegnapelőtti ülésén Wedgwood ezredes munkáspárti képviselő kérdést intézett a kormányhoz, tud-e arról, hogy a magyar szovjetköztársaság volt népbiztosait, akik most Ausztriában vannak internálva, az osztrák kormány szabadon bocsátja és Oroszországba küldi. A kormány nevében Bonar Law válaszolt, és kijelentette, hogy az orosz szovjetkormány az angol kormány ama javaslatára, hogy Dél-Oroszországra nézve megállapodást létesítsenek, különböző kívánságokat támasztott. Ezek között szerepel az a kívánság is, hogy a volt magyar népbiztosokat engedjék Oroszországba menni. […] Azt felelte, hogy erre a dologra az angoloknak nincs befolyásuk, de angol részről nem kifogásolnák, ha az osztrák kormány a népbiztosokat Szovjet-oroszországba engedné.”

A Magyarország Egérút címmel értékel. „Ha jogrend volna a világon, akkor most a vörös rémuralom népbiztosainak, akik a diktatúra összeomlásának pillanatában halált megvető bátorsággal Bécsbe menekültek, itt kellene ülni a budapesti törvényszéken a vádlottak padján, hogy feleljenek azokért a bűnökért, amiket egy boldogtalan nemzet ellen elkövettek. A nyomorért, melybe munkástestvéreiket taszították, akiket csak addig neveztek testvéreiknek, ameddig ez politikai üzletnek bizonyult és mindama kiömlött vérért, amelynek foltjai az ő lelkükön száradnak. Ám manapság alig lehet a világ jogrendjéről beszélni, és ezek a felborult lelkű ultraforradalmárok, politikai Fantomasok a felborult világon egérutat nyernek. A patkányok visszafutnak az orosz pocsolyába – ők természetesen másképpen érzik ezt, és úgy gondolják, hogy ők, a világszabadság üldözött mártírjai a szabadság földjére fognak megérkezni. […] Ők, a nagy újítók itt is nagy újítással állottak elő. Vonatra ültek, és kofferjükben, hogy minden történelmi igazságszolgáltatásnak eleget tegyenek, szovjetpénz helyett jó kékpénzt vittek magukkal. Közveszélyes kalandorok voltak, akik a felelősséget nem a tömeggel, amelynek jelszavait hirdették, hanem csak a maguk hitvány sorsával szemben ismerték. Magyar munkások, jól nézzetek utána az Oroszország felé dübörgő vonatnak.”

Az Est azt írja: „Holnap, május 1-jén lesz egy esztendeje. Vörös halotti maszk a városon és a világ legkegyetlenebb zsarnoksága ünneplést, lelkesedést, jókedvet parancsolt a népre a sír szélén. Amit valaha a szabadság színének tekintettek, egy példátlanul despotikus hatalom szimbóluma lett. Vörös zászlókkal aggattak tele házat, ablakot, vörösre festették még a villamoskocsikat is, ligetek fáit és halhatatlan, megdicsőült magyarok emlékszobrát. Felperzselődött a város a vörös téboly tombolásában, amelyre sok milliót szórtak az elrabolt magyar államkincstárból, és olyan volt e napon Budapest, mint egy óriási vérpad. […] Most megint itt a május elseje, s a magyar érzésű munkások, akik bizonyára megvetéssel gondolnak azokra, akik velük szemben is oly irtózatos bűnt követtek el, amikor a proletárdiktatúra mélységei felett hajszolták a szegény magyar munkást, s tavalyi májusukkal a régi májust is meggyalázták – csendben, komolyan ünneplik meg a napot. […] A szociáldemokrata párt elhatározta, hogy a május 1-jére a szakszervezetekben tervezett összejövetelek elmaradnak és május 1-én a szakszervezetek helyiségei zárva lesznek.” A Budapesti Hírlap így emlékezik: „El akarták hitetni, hogy ez a világboldogság hajnala. Napról napra merényletek történtek az állam, a társadalom, a család, a vallás, a hazaszeretet ellen, és a kommunista igék mégis az emberi boldogság apoteózisát harsogták a füledbe.”

Fotó: Wikipedia

Az Ujság kijelenti: „A vörös május kannibáli hangulatát az évforduló közeledtével minden tagunkban érezzük.” Az elsejei szám vezércikkében úgy fogalmaznak: „Aki elégedetlen a mával, akinek kifogásai, sérelmei, meg nem érdemelt szenvedései és teljesületlen reményei vannak, az gondoljon vissza a tavalyi vörös májusra, s megvigasztalódhatik.”

A sajtó lehozza a hírügynökségi cikket, miszerint: „A Morning Post […] budapesti jelentést közöl ezen a címen: »Nincsen fehérterror Magyarországon. A kommunisták találták ki«. A jelentés szerint a fehérterrorról szóló rémtörténeteket a kommunisták, a románok, a csehek, a szerbek és Magyarország többi ellenségei terjesztik. […] A Magyarországnak megszabott békeföltételek egyenesen nevetségesek. Lehetetlen Magyarországtól azt követelni, hogy vasat adjon, amikor a területi rendelkezések szerint vasbányáit elveszíti.” A Pesti Hírlap arról ad hírt: „A londoni Timesban kéthasábos, kimerítő cikkben foglalkozik a magyarkérdéssel Lord Newton, az angol felsőház tagja. […] Ez az ország a legtökéletesebb gazdasági és földrajzi egység Európában. Ezeréves tradíciói vannak, és századokon át védte a Nyugatot a török veszedelem ellen. Ennek az országnak a népességét tizennyolcmil­lióról hétre redukálná a békeszerződés, területét pedig egyharmadára vágná le. E puszta tények maguk helyett beszélnek, és bizonyítják, hogy az entente Magyarország ellen akar a legszigorúbban eljárni.”

David Lloyd George brit miniszterelnök a bécsi Neue Freie Presse tudósítása szerint kijelenti: „Ha Magyarország teljesíteni fogja a békeszerződés föltételeit, akkor szép jövőnek nézhet elébe. […] A magyarkérdést felül kell vizsgálni.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.