Lakossági szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói

Lakossági népegészségügyi szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói – közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 05. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint tanulmányi kreditpontot kapnak ősztől azok az orvostanhallgatók, akik tantárgyi keretek között megvalósuló egészségfejlesztési tevékenységet, szűréseket végeznek.

Közölték: a szenátus februári ülésén megalapított Semmelweis Egészségfejlesztési Központ és a Népegészségügyi Intézet együttműködésében induló tantárgy a megújuló curriculum reform fontos elemét képezi. A kötelező kurzus célja az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek átadása.

A 2019 őszével kezdődő jubileumi évben a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újítják meg a magyar orvosképzést – írták, hangsúlyozva, így a betegágy mellé már jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek meg a fiatal orvosok.

Merkely Béla rektort idézve közölték: a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországra is jellemzőek az olyan népegészségügyi problémák, mint az egészségtelen életmód, a szív- és érrendszeri vagy akár a daganatos megbetegedések. Épp ezért az orvosok képzése során is szükséges az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek elsajátítása, vagyis a prevenciós szemléletformálás.

A rektor hozzátette, mivel egy orvosképzéssel foglalkozó egyetemnek feladata a hallgatók egészségre nevelése is, ezért hasonlóan az iskolákhoz, az ősztől megújuló curriculumban minden karon és évfolyamon tantárgyként vezetik be a rendszeres testnevelést.

Azt is kiemelte, mivel a Semmelweis Egyetem jó példával is szeretne elöl járni, a jövőben nemcsak a betegellátásban, hanem a lakossági egészségmegőrzésben is vezető szerepet kíván betölteni. Az egyetem szenátusa ezért hozta létre idén februárban a Semmelweis Egészségfejlesztési Központot, amelynek célja az egészségmegőrzés korszerű szervezeti kereteinek megteremtése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.