Légi roham a romvárosban

Különleges hadgyakorlatot tartottak amerikai helikopterekkel érkező rohamlövészek Újdörögdön. A kiképzésen részt vevő magyar és amerikai katonák az együttműködést is gyakorolták.

2020. 03. 06. 13:18
null
A katonák gerillák támadását szimulálták Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai és magyar harcászati, illetve légi szállítóhelikopterek, valamint különleges műveleti katonák rohamozták meg csütörtökön a Magyar Honvédség újdörögdi kiképzőromvárosát. A Hawk Strike magyar–amerikai közös hadgyakorlat részeként a katonák azt gyakorolták, hogyan lehet felszámolni egy gerillacsoport tevékenységét az államhatár megerősítése érdekében egy légi roham végrehajtásával. A kiképzés forgatókönyve szerint „piros ország” drónokat küldött „kék ország” felderítésére, de az egyik pilóta nélküli repülő lezuhant, ennek visszaszerzésére pedig kisebb fegyveres csoport hatolt be „kék ország” területére. A „gerillák” ellen „kék ország” hadserege ellentámadást indított, hogy felszámolja ezt a csoportot és megszerezze az ellenség felderítőeszközét is.

Sánta Gábor ezredestől, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnokától megtudhattuk: a kiképzésen részt vevő katonák még nem jártak ezen a területen, ezért olyan feladatokat kell megoldaniuk, amilyenekkel egy ismeretlen terepen a valóságban is találkozhatnak. A cél az együttműködés és a dinamikus előrehaladás gyakorlása az amerikai erőkkel.

A katonák gerillák támadását szimulálták
Fotó: Kurucz Árpád

A magyar dandár 882-es rohamlövészosztaga és az amerikai 3. Harcihelikopter-dandár katonái egy Mi–24-es magyar felségjelű helikopter támadását követően Boeing Chinook amerikai nehézszállító-helikopterekkel érkeztek a helyszínre, egy Black Hawk amerikai helikopter, továbbá annak légi sebesültszállító változata kíséretében. A „gerillákat” alakító század, az ellenerő katonái a romváros épületeinek tetejéről és ablakaiból azonnal tüzelni kezdtek rájuk, természetesen vaklőszerrel. Az ellentámadás fokozatosan, újabb és újabb épületek elfoglalásával zajlott, eközben folyamatosan adták az utasításokat a támadóknak a szakaszparancsnokok. Tőlük függ, meddig maradnak a katonák fedezékben vagy hogy mikorra sikerül körkörösen biztosítani egy-egy helyszínt, ahonnan újjászervezve rohamozhatnak tovább a lövészek.

„Piros ország” katonáinak egy röpke óra alatt végül sikerült felszámolnia a „gerillák” csoportját, és csak egy „sérültjük” volt, akit Medevac mentőhelikopterrel szállítottak el a helyszínről. Mint megtudtuk, a sebesültszállításnak igen gyorsnak kell lennie, be kell tartani a katonák által csak „aranyórának” nevezett szabályt. Ez azt jelenti, hogy a sérülttel legfeljebb egy óra alatt kell eljutni az ellátás helyszínéig. A gyakorlat befejeztével az egyik rohamlövész lapunknak elmondta, a kiképzés sikeresnek volt tekinthető, de még csak ezt követően jön az értékelés. A Hawk Strike kiképzés része az USA Európában állomásozó, wiesbadeni páncélos felderítő századával végrehajtott nagyszabású, Steppe Archer elnevezésű hadgyakorlatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.