Már ebben a tanévben megkezdődik a fiúk HPV elleni oltása is

A humán papillomavírus (HPV) nemcsak a hölgyek megbetegedséért lehet felelős, hanem a férfiak körében is hozzájárulhat rosszindulatú daganatok kialakulásához. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a lányok mellett ősztől a 7. osztályos fiúk számára is igényelhető lesz a védőoltás – jelentette be hétfőn az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós úgy véli, ez mind a vakcináció, mind a rákellenes küzdelem történetében jelentős lépés, hiszen a rák ellen úgy tudunk leginkább védekezni, ha ki sem alakul.

Veres László István
2020. 09. 21. 16:14
KÁSLER Miklós
Kásler: a magyarországi védőoltási rendszer világszínvonalú Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország világhatalom a védőoltások területén, amelyek száma a bárányhimlő elleni védőoltás bevezetésével tizenkettőre emelkedett. Ez a világon egyedülálló, és az is rendkívül ritka, hogy közel százszázalékos az átoltottság − mondta Kásler Miklós. Hozzátette, 2014-ben vezették be a méhnyakrák kialakulásáért elsősorban felelős humán papillomavírus elleni önkéntes és ingyenes védőoltást a 12 éves lányok körében, az átoltottság ebben a korosztályban elérte a 81 százalékot.

A HPV azonban nem kizárólag a nők megbetegedéséért felelős, a férfiak esetében főként a garat- és gégerákok kialakulásában játszik szerepet. Korábban ezekért a szájüregi daganatokért a dohányzást és az alkoholizmust tették felelőssé, azonban mára bebizonyosodott, hogy az esetek harminc-hatvan százalékában a HPV-nek van szerepe a megjelenésükben. A miniszter hangsúlyozta, a lakosság HPV átfertőzöttsége elérheti a 80-90 százalékot, és bár a fertőzések legnagyobb része egy-két év alatt spontán megszűnik, ám egyes betegek szervezetében a vírus évtizedeken keresztül fennmarad és rákos elváltozást okozhat. Kiemelte, a fiúk esetében most bevezetett oltással a vírus cirkulációja jó esetben lezárható lesz.

− A HPV kétszáz altípusa közül tizenkettő a rákos elváltozást is okozó magas rizikójú altípusba tartozik, az alacsony rizikójúak a nemi szervek környékén és bőrfelületén kialakuló szemölcsök megjelenéséért felelősek. Azonban az Országos Onkológiai Intézetben Szentirmay Zoltán professzor vezetésével egy munkacsoport kikutatta, hogy ezek az alacsonyabb rizikójú alcsoportok is okozhatnak rosszindulatú daganatokat − hívta fel a figyelmet Kásler Miklós, aki arra biztatta a fiús szülőket, hogy minél nagyobb számban éljenek a térítésmentes iskolai kampányoltás lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.