Már negyedmillióan éltek a Nők 40 lehetőségeivel

Továbbra is számíthatnak rá az idősek, hogy amíg polgári kormány van Magyarországon, szavakban és tettekben is megbecsülik őket – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 13-án, a nagymamák világnapja alkalmából kiadott sajtóközleményében.

Csekő Imre
2019. 07. 15. 10:39
null
Januártól a munkavállaló nagyszülők is igényelhetik a gyedet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a 250 ezret is meghaladta azoknak a nagymamáknak a száma, akik több időt tölthetnek a családjukkal és az unokáikkal – hangsúlyozza a Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye. Mint írják, a kormány elismeri a nők életük során tett erőfeszítéseit, és kettős szerepvállalásukat, valamint a munka és a család világában nyújtott helytállásukat, amelyet a 2011-ben bevezetett Nők 40 programmal és a jövőre életbe lépő nagyszülői gyeddel, valamint a négygyermekes édesanyák teljes szja-mentességével fejeznek ki.

„A nagyszülők és unokák kapcsolata különleges, mással nem pótolható” – fogalmaz az Emmi, hozzátéve: ebben segít a Nők 40 program, amellyel már több mint 254 ezren éltek bevezetése óta. A Nők 40 azoknak segít, akiknek már összegyűlt negyvenévnyi jogosultsági idejük, és a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba szeretnének vonulni. – A korai nyugdíjazásnak köszönhetően a nők teljes figyelmükkel a családjuk felé fordulhatnak és az unokák gondozásával, nevelésével, valamint az idős családtagok ápolásával jelentős terheket vehetnek le a környezetükről– emelik ki.

Januártól a munkavállaló nagyszülők is igényelhetik a gyedet
Fotó: Bach Máté

A tárca azt is fontosnak nevezi, hogy az idősek aktívan tölthessék hétköznapjaikat is. A kabinet az Idősek Tanácsával együttműködve folyamatosan segíti a nyugdíjasok fizikai állapotának javítását is, amelyet az Országos Gyalogló Idősklub-hálózat is szolgál.

Magyarországon több mint 33 százalékkal nőttek a nyugdíjak az elmúlt évek jó gazdasági teljesítményének következtében, és 2016 decembere óta nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak az idősek, összesen 170 mil­liárd forint értékben. Jövő év január 1-jétől pedig azok a nagyszülők, akik még nem mentek nyugdíjba, igényelhetik a – szolgálati időbe beleszámító – nagyszülői gyedet, ha vállalják, hogy ők gondozzák unokáikat. A konstrukciót csak az egyik nagyszülő igényelheti, de akár több unoka után is felvehető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.