Márki-Zay sarca miatt egyre nagyobb bajban a kórházfejlesztés

A 140 millió forintos önkormányzati követelés kigazdálkodhatatlan, és megakaszthatja a beruházást.

2021. 04. 17. 9:30
MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter áll a szigetszentmiklósi polgármester mögött. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvezetés nem a kórháztól, hanem a vásárhelyi emberektől, gyerekektől veszi el a pénzt – így reagált újságírói kérdésére Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója arra, hogy a Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat nem tartja indokoltnak, hogy elengedje az egészségügyi intézmény fejlesztésénél a horribilis közterület-használati díjat.

Mint azt a Promenád.hu tudósításai alapján korábban megírtuk, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi balliberális polgármester csaknem 140 millió forintot kér azért, hogy egy a kórház fejlesztéséhez szükséges darut felállítsanak az egyik utcában. A kivitelezők nem tudják kifizetni ezt a brutális tételt.

Márki-Zay Péter pedig egyelőre nem enged, igényt tart a hatalmas összegre, és úgy véli, a beruházásban van elég pénz a díj kifizetésére.

Márki-Zay polgármester egyelőre hajthatatlan, és igényt tart a brutális összegre
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A főigazgató a Promenád.hu tudósítása szerint azonban rámutatott arra: ez az összeg kigazdálkodhatatlan és megakaszthatja a fejlesztést. Példaként említette: 140 millió forint az intézmény éves gyógyszer költségkerete vagy a vásárhelyi és a kakasszéki tagintézmények éves élelmiszerköltsége. – Ismét egy olyan helyzettel kell szembesülnünk, ami országszerte példátlan.

Amíg a kórház dolgozói a világjárvány közepén emberéletek megmentéséért küzdenek, addig egy önkormányzat és a helyi közösség felelős gazdája azon töri a fejét, hogyan tudja ellehetetleníteni az intézményünket – fejtette ki Kallai Árpád. Hozzátette: megdöbbentő és arcátlan a követelés.

Szavai szerint ez egy európai uniós fejlesztés, amin éveken át dolgoztak, és minden fillérnek helye van. A főigazgató ugyanakkor bízik a józan észben, hogy az önkormányzat végül eltekint ettől az összegtől, támogatva ezzel a kórház emeletráépítését. – Ha ez nem történik meg, akkor fel sem tudom mérni a következményeket. Egy uniós pályázat eszközbeszerzésében vagyunk, ami nagyon komoly kihívást jelent. Nem alszom nyugodtan a jelenlegi helyzet miatt – tette hozzá Kallai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.