Pelikán elvtárssal üzentek a Rajk László Szakkollégiumnak a patrióták – videó

Pelikán elvtárssal üzent a Magyar Patrióták Közössége a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján: mielőbb meg kell válni a rákosista belügyminiszter, Rajk László és az ötvenes évek szellemi örökségétől. A Rajk László Szakkollégium előtt megtartott figyelemfelkeltő akciót az intézmény néhány diákja megzavarta. Hetzmann Róberttel, a Magyar Patrióták Közösségének elnökével villáminterjút készítettünk az akció helyszínén, a kollégium épülete előtt.

Pataki Tamás
2020. 02. 25. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért pont egy Rajk László elleni akciót terveztek a kommunizmus áldozatainak az emléknapján?

– Harminc évvel a rendszerváltozás után még mindig több száz utca és közintézmény viseli olyan személyek nevét, akik a vörös önkényuralmi rendszer kiszolgálói voltak. Rajk László ráadásul egyike volt a legbrutálisabb kommunistáknak, amiből semmit sem vesz el, hogy maga is a rendszer áldozatává vált. A szakkollégium esetében súlyosbító tényként vettük figyelembe, hogy ez az intézmény a jövő nemzedék tudatát formálja.

– Miért Pelikán József arcmásával ragasztották le a szakkollégium tábláját?

– Pelikán elvtárssal üzentünk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján: a ma is népszerű kultfilm mindenki számára tökéletesen megmutatja, miről is szólt a Rajk László által működtetett önkényuralom. Nevetséges, hogy 2020-ban vannak, akik egy véreskezű sztálinista belügyminiszterrel szeretnének azonosulni. Álláspontjuk tarthatatlanságát a fiatalabb korosztály előtt legjobban mémekkel tudjuk leleplezni, Pelikán elvtárs pedig ütős mém.

– Ön szerint lesz következménye az akciójuknak?

– Levélben fordultunk a Rajk László Szakkollégiumot fenntartó Corvinus Egyetem vezetőségéhez, hogy az intézmény nevét haladéktalanul változtassák meg. Kíváncsiak vagyunk, hogy az egyetem tekintettel lesz-e a kommunista diktatúra áldozatainak érzékenységére.

A Magyar Patrióták Közössége indította el azt a kezdeményezést, amely a kommunista utcanevek megváltoztatására irányul. Eddig 773 közterülettel szemben léptek fel, ebből 35 önkényuralmi utca nevének cseréjét sikerült elérni, miközben százötven eljárás még folyamatban van.A kezdeményező egyesület nem elégedett mindezzel, s szerintük ebben nagy szerepe van annak, hogy a törvény az MTA hatáskörébe utalja annak eldöntését, hogy kik tekinthetők önkényuralmi személyeknek. Az Akadémia azonban a patrióták szerint elszabotálta ezt a feladatát, számos vállalhatatlan személyt felmentett, sokakról egyszerűen nem hajlandó állást foglalni, ezért az egyesület kezdeményezi a kormánynál a jogszabályok módosítását.

El kell érni, hogy ne a kettős mércét alkalmazó, baloldali elfogultsággal nem ok nélkül vádolható MTA mondja ki a döntő szót a kérdésben – jelentette ki Hetzmann Róbert, a patrióták elnöke. (Magyar Nemzet Online)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.