Még ezen a héten átadják hazájának a portugál hekkert

Várhatóan már szerdán átadják a magyar hatóságok Rui Pintót a portugál ügyészeknek. A labdarúgó-maffia kényes ügyeit kiszivárogtató hekker úgy véli, hazájában nem számíthat tisztességes eljárásra.

2019. 03. 19. 6:24
null
A férfi titoktartás megsértése, rágalmazás és zsarolás miatt is felelhet Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék március 6-i döntését, így a portugál Rui Pintót napokon belül átadják a magyar hatóságok hazája ügyészeinek – erősítette meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Deák Dávid, a Football Leaks kiszivárogtatóportált üzemeltető Pinto magyar védője. Az évek óta Magyarországon élő portugál hekkert európai elfogatóparancs alapján január 17-én fogták el Budapesten, és az elsőfokú döntésig nyomkövető eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt, majd a törvényszék elrendelte a férfi átadási letartóztatását.

Deák Dávid lapunk kérdésére kifejtette: a magyar bíróságok nem vizsgálták, nem is vizsgálhatják azt, hogy Pinto elkövette-e az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeket, ám a portugál hatóságok az eljárás során hibát követtek el. Szavai szerint a portugál férfi elfogásakor – miután a magyar hatóságok figyelmeztettek erre – jöttek rá, hogy a nemzeti elfogatóparancsot nem adták ki ellene, s ezt csak február 15-re pótolták. Az átadásról döntő törvényszéki tárgyaláson a hekker ügyvédei éppen ezzel érveltek amellett, hogy védencük nem adható ki Portugáliának.

A törvényszék azonban kimondta és az ítélőtábla most jóváhagyta: az elfogatás körülményei törvényesek voltak, mert az adatokat a megfelelő módon rögzítették a schengeni adatbázisban, míg a belföldi elfogatóparancs hiá­nyára a magyar Igazságügyi Minisztérium időben felhívta a portugál hatóságok figyelmét, így a tárgyalásokon már megvoltak a szabályszerű iratok.

A férfi titoktartás megsértése, rágalmazás és zsarolás miatt is felelhet
Fotó: Europress/AFP

Rui Pinto azonban továbbra is kitart amellett, hogy hazájában nem vár rá tisztességes eljárás. A férfit holnap már átadhatja Magyarország, és azonnal le is tartóztatják olyan vádakkal, amelyeket Pinto egyértelműen tagad. A hekker ellen titoktartás megsértése, bizalmas információk megosztása, jogi személy rágalmazása és zsarolás miatt adták ki az elfogatóparancsot. Pinto egyebek mellett a Sporting labdarúgóklub üzleti leveleit, jegyzőkönyveket, megállapodásokat és egyéb iratokat hozott nyilvánosságra, főként a Football Leaks oldalon.

Az ítélőtábla jóváhagyta a Pintótól lefoglalt tíz terrabyte-nyi bizonyíték átadását is, amit egyébként a francia ügyészek szerettek volna megkapni Pintóval együtt, miután egyeztettek vele a tanúvédelmi programba való felvételéről. Így azonban kétséges, hogy a titkosított adatokat valaha is fel tudják-e használni a büntetőeljárásokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.