Megszavazták a műemléki bérlakások megvásárlását lehetővé tevő javaslatot

Régi probléma és hetek óta húzódó politikai vita végére tett pontot, hogy a parlament megszavazta a műemléki bérlakások megvásárlását lehetővé jogszabályt, amely révén a budai Várban lakók is végre tulajdont szerezhetnek. Az országgyűlés 134 igen szavazattal, 25 nem ellenében fogadta el a javaslatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 15. 15:16
null
A Budai Várban műemléki bérlakásban lakók végre megszerezhetik otthonuk tlajdonjogát is. Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvásárolhatják a világörökségi helyszínen lévő, eddig elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik azt – ezt is tartalmazza a fideszes Böröcz László előterjesztése, amelyet 134 igen szavazattal, 25 nem szavazat ellenében fogadott el a ház kedden.

A jogszabály állami vagy önkormányzati bérlakások megvételére nyújt lehetőséget azon magánszemélyek számára, akik már a tavalyi év végén is bérelték a lakást. A törvény a műemléki épületben lévő vagy az eddig elidegenítési tilalom alatt álló lakásokra vonatkozik.

A lakásokat kedvezményes áron vehetik meg a bérlők vagy egyenesági rokonaik. A kedvezmény attól függ, milyen hosszan bérelte azt a lakója. Aki legalább 25 éve bérli a lakást, az a forgalmi érték 15 százalékáért veheti meg azt. Ha a bérleti jogviszony nincs még 25 éves, de több mint 15 éve él, a forgalmi érték ötven százalékát kell megfizetni, míg öt és 15 év közötti bérlési idő esetén a nyolcvan százalékát. Akik ingatlancserével jutottak bérleti joghoz, azoknak szintén a forgalmi érték ötven százalékát kell megfizetniük, ha pedig valaki a csere során tulajdonjogot cserélt bérleti jogra, akkor a 35 százalékát. További öt százalék árkedvezmény illeti meg azokat, akik egy összegben kifizetik a vételárat, részletfizetés esetén az ingatlant legkésőbb 25 év alatt kell kifizetni.

A budai Várban műemléki bérlakásban lakók végre megszerezhetik otthonuk tulajdonjogát is.
Fotó:Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Nem veheti meg a lakást az a bérlő, akinek a megelőző egy évben legalább három havi lakbértartozása volt vagy az, akinek adó- vagy más köztartozása áll fenn. A megvásárolt lakás négy évig nem adható el.

Külön rendelkezések vonatkoznak a budai várnegyedben lévő lakásokra. Itt az államon és az önkormányzaton kívül csak magyar vagy uniós állampolgár szerezhet tulajdonjogot. Aki erre nem jogosult, de már van itt lakása, eladni nem köteles, de újabbat nem vehet. Magánszemélyek az öröklést leszámítva legfeljebb két lakást vásárolhatnak.

A várban lévő lakások rendeltetése nem változtatható meg, kivéve a földszintieket, azok kereskedelmi, szolgáltatói vagy kulturális rendeltetésre módosíthatók.

Az önkormányzatok a lakáseladásból származó bevételeket a lakóépületek homlokzati felújítására vagy korszerűsítésére használhatják fel. A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.