Megvan már az első gyógyult beteg is

Tizenhatra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma hazánkban: újabb két magyar és egy iráni állampolgárról derült ki, hogy beteg. A határátkelőkön megkezdték az ellenőrzést, eddig négy Olaszországból érkezett magyarnál rendeltek el hatósági házi karantént, ők tizennégy napig nem hagyhatják el otthonukat. A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben és a honvédelemben dolgozók.

Szilágyi Anna
2020. 03. 13. 6:05
null
Minden belépőt ellenőriznek a letenyei határátkelőnél, ennek része az egészségügyi szűrés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét három fővel nőtt a koronavírusos betegek száma itthon, ugyanakkor megvan az első gyógyult eset is – hangzott el tegnap az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a három új esetről elmondta: egyikük egy újabb, a Szent László Kórházban már korábban karanténba került iráni diák, másikuk egy 27 éves magyar állampolgár, aki Izraelben járt. A vele szoros kontaktusban lévő két főt már karanténba helyezték.

A harmadik pedig egy 41 éves magyar állampolgár, aki nem járt külföldön és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel, így először a Szent János Kórházba küldték, később viszont kiderült, hogy pozitív a tesztje, ezért átvitték a Szent László kórházba. Róla egyelőre annyit tudnak, hogy a kollégái Ausztriában jártak síelni, valószínűleg tőlük kaphatta el a fertőzést. Szlávik János a gyógyult betegről elmondta: az egyik iráni diákról van szó, akinek az újonnan elvégzett tesztjei negatívak lettek, ezért tegnap elhagyhatta a kórházat.

Minden belépőt ellenőriznek a letenyei határátkelőnél, ennek része az egészségügyi szűrés
Fotó: Havran Zoltán

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, éjféltől megkezdték a határforgalom ellenőrzését a magyar–osztrák és a magyar–szlovén határon, ennek része az okmányok ellenőrzése és az egészségügyi szűrés is.

Eddig öt határátkelőhelyen folyik ellenőrzés, és további negyvenen már elkezdték a felkészülést.

Az eddigi határellenőrzések során négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatósági házi karantént. Emellett két román állampolgártól megtagadták a belépést, akik Olaszországból jöttek volna be Magyarországra, két dél-koreait pedig, akik vonaton érkeztek, visszairányítottak Ausztriába – ismertette az ezredes.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár bejelentette, a kormány időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket tesz közzé, amelyek a tévében, a rádióban, a nyomtatott sajtóban és az interneten is megjelennek majd.

A tájékoztató kisfilmek többek között arra hívják fel az idősek figyelmét, hogy kerülni kell a tömeget, a zárt tereket, a tömegközlekedést. Emellett figyelmeztetik őket, hogy kerüljék a lázas betegekkel és a fertőzött területről érkezőkkel való érintkezést.

Az országos tiszti főorvos a hatósági házi karanténról elmondta: ez semmiképp nem a koronavírussal fertőzöttekre vagy a kontaktszemélyekre vonatkozik, hanem azokra, akik a négy kiemelten járványos ország valamelyikéből – Olaszország, Dél-Korea, Irán vagy Kína – érkeznek haza. Ilyenkor az állampolgároknak 14 napig az otthonukban kell maradni, onnan nem léphetnek ki, így meg kell szervezni az ellátásukat, amit a családoktól kérnek, de szükség esetén az önkormányzatok is segítenek. Az érintettek cédulát is kapnak, amelyet az ajtóra kell kitenni, és jelzi, hogy a benti személy járványügyi megfigyelés alatt áll, tehát rokonok, barátok sem látogathatják.

Müller Cecília kitért rá, hogy ha egy karanténban lévő tüneteket észlel magán, ugyanaz az eljárásrend, mint másoknál, vagyis telefonon kell értesítenie a háziorvosát – tette hozzá. Müller Cecília kiemelte, hogy a hatósági házi karanténban lévőket a rendőrség fogja ellenőrizni, akik mostantól részt vesznek a kontaktkutatásban is a járványügyi szakemberek mellett.

A rendkívüli kormányzati intézkedések között csütörtökön megjelent az is, hogy a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben és a honvédelemben dolgozók.

A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés is csak a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével lehetséges.

A kormány döntött arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását elhalasztják, a díjazottak névsorát viszont március 15-én nyilvánosságra hozzák.

Nem félnek a szocialisták

Könyörgöm, ne tartsatok most kongresszust! – írta nyílt levelében Szanyi Tibor (képünkön) arról, hogy a koronavírus miatti vészhelyzet ellenére az MSZP elnöke, Tóth Bertalan szerdán bejelentette: nyílt téren, de megtartják a szombati rendezvényt.

A szocialistákat nemrég faképnél hagyó, Igen Szolidaritás néven új pártot alapító Szanyi levelében hangsúlyozta: a kongresszus összetétele elsöprő arányban 65 év feletti emberekből áll, azaz a mostani koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztály, „hiszen az országos testületekbe való megválasztás egyik ki nem mondott szempontja mindig is az volt, hogy a nyugdíjasok könnyebben ráérnek, ráadásul ingyen utazhatnak”.

– Hogyan fogtok elszámolni a szavazókkal, ha az országosan és a világszinten kihirdetett vészhelyzetre, s a formális jogra is fittyet hányva üléseztek? Mi a tét? Az, hogy a teljesen alkalmatlan és de facto immár a padló alá bukott elnökötök még időben be tudjon bújni a választmányi elnök asszony szoknyája mögé? – kérdezte Szanyi Tibor, aki szerint az MSZP már hosszabb ideje nem szól másról, mint arról, hogy „a vezetőség derékhadát alkotó Hagyó-árvák 5-10-15 országgyűlési mandátumot foghassanak”. Mindeközben az ATV úgy értesült, hogy végül elmaradhat az MSZP kongresszusa, de nem a pártvezetés józan belátása, hanem amiatt, mert a megyei elnökök és a küldöttek nem akarnak a fővárosba utazni a rendezvényre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.