Mórahalmon is egy fiatal ember ölt

Újabb fiatal ölt. Egy mórahalmi húszéves fiú meggyilkolta 18 éves öccsét, majd rágyújtotta a házukat. Közben a 22 éves kőbányai machetés gyilkos férfiról felmerült, hogy sátánista. A fiatalabbak körében eluralkodó erőszak miatt ellenzéki politikusok a kormányt kezdték hibáztatni. A tények, a kormányzati intézkedések azonban ellentmondanak a támadó hangoknak.

2020. 01. 06. 13:17
null
A húszéves elkövető egy veszekedés során végzett öccsével, majd rágyújtotta a házukat Fotó: Donka Ferenc Forrás: MTI/Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton Mórahalom Cinke-dűlőjében összeveszett egy testvérpár. A húszéves fiú megölte 18 éves öccsét, majd rágyújtotta a házukat. A gyilkos beismerte tettét, magyarázatul csak annyit dörmögött: veszekedtünk…

A gyilkos elmeállapotát igazságügyi orvos szakértő fogja vizsgálni, csakúgy, mint a 22 éves kőbányai bozótvágókéses gyilkosét, aki lement az alattuk lakó 42 éves asszonyhoz, becsengetett, majd szó nélkül lekaszabolta a háromgyermekes anyát. A támadó beismerte tettét, de eddig nem adott választ az okra. Az biztos, hogy részeg volt, azt pedig vizsgálják, hogy fogyasztott-e pél­dául úgynevezett zombidrogot. Mindenesetre felmerült, hogy az illető időnként sátánista jelekkel pingálja teli a lépcsőházat.

Ez csak két példa a fiatalok körében tapasztalható sokszor megmagyarázhatatlan kegyetlenségre, aminek szakemberek szerint nyilvánvalóan megvannak a társadalmi okai, a családok szétesése, a pozitív családi példák hiánya, az otthoni és az iskolai nevelés hiányosságai. A december első napjaiban Győrben történt iskolai késelés – 17 éves diák szurkálta meg osztályfőnöknőjét, állítólag azért, mert az csak hármast adott egy dolgozatára – kapcsán ismét a kormányt kezdték hibáztatni ellenzéki politikusok. A tények, a kormányzati intézkedések azonban ellentmondanak a támadó hangoknak.

Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának egy jobbikos képviselői kérdésre az Országgyűlésben adott válaszából kiderül, hogy a közfeladatot ellátó személyekkel – mint amilyenek például a tanárok is – szembeni erőszak tekintetében megszigorították a büntető törvénykönyv megtorló előírásait.

A húszéves elkövető egy veszekedés során végzett öccsével, majd rágyújtotta a házukat
Fotó: MTI/Donka Ferenc

Ugyancsak a kereszténydemokrata parlamenti államtitkár fejtette ki, hogy elkészült a nemzeti bűnmegelőzési stratégia, és azért indítottak a pedagógusoknak, iskoláknak is különböző képzéseket akár általános iskolában, akár középiskolában, hogy az iskolai erőszak terjedésének elejét tudják venni. Az elmúlt tanévben 105 településen 252 középfokú oktatási intézményben, összesen 4738 osztályban 114 ezer ­tanuló részvételével tartottak képzéseket.

A kormányzati szervek mellett a bűnmegelőzéssel foglalkozó belügyi szakemberek is hangsúlyozzák, hogy a fia­talok körében terjedő, tetten érhető agresszivitás ellen csak közösen, össz­társadalmi összefogással lehet átfogó eredmény reményében fellépni.

Az állami programok mellett civil szervezetek összehangolt munkájára is szükség van, az iskolai nevelés mellett a család szintén elengedhetetlen és mindehhez pártállástól független egységes politikai fellépés kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.