Nagy bajban vannak a járvány miatt a hazai turistaparadicsomok

Százmilliós, akár milliárdos veszteségek érik azokat a településeket, amelyek nagyrészt a turizmusnak köszönhetik bevételeiket. Hollókőn már több mint egy tucat embert kellett elbocsátani. Hévízen is szükség volt takarékoskodó intézkedésekre: felfüggesztették a képviselői tiszteletdíjak és a bizottsági tagságért járó díjak kifizetését.

2020. 04. 15. 6:24
null
A keszthelyi öböl és a sétány is üres, akárcsak a környékbeli szálláshelyek Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas veszteséget okozott a hollókői önkormányzatnak, a község nonprofit kft.-jének és a helyi vállalkozóknak, hogy elmaradt a hét végi húsvéti fesztivál – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a település polgármestere. Szabó Csaba elmondta: az önkormányzat 5-6 millió, míg a köz­ség cége 10-20 millió forint veszteséget szenvedett, a vállalkozókat pedig ennél is komolyabb csapás érte. A falu első embere szerint az összes veszteség eléri a százmillió forintot. Ez pedig azért is brutális, mert a község költségvetését csak harminc százalékban fedezte eddig az állam, de most biztos, hogy nagyobb központi segítségre lesz szükség.

A járvány kitörése és a vírus megfékezésére hozott kormányzati intézkedések miatt a hollókői önkormányzat és a cége már több mint másfél tucat embert bocsátott el, többeket pedig csak hat órában tudnak alkalmazni. Szabó Csaba kifejtette, hogy a faluban mindig húsvétkor kezdődik az idegenforgalmi szezon, de ha ez a fesztivál nem sikerül jól, akkor azt egész évben nem tudják bepótolni. Most viszont minden program elmaradt. A polgármester kérdésre kiemelte, hogy vannak tartalé­kaik, júniusig kihúzzák valahogy, de már most újabb válságkezelő megoldásokon gondolkoznak. Ugyanakkor örömmel számolt be arról, hogy a hét végén nyugalom volt a faluban, csupán néhányan próbáltak meg a településen kirándulni, de őket visszafordította a rendőrség.

Ennél még nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni a hévízi önkormányzat, Papp Gábor polgármester szerint a várost akár milliárdos kár is érheti ebben az évben a járvány miatt. Számításaik szerint május végéig 350 millió forintra tehető a bevételkiesés és a védekezés miatti költség. Az elmaradó idegenforgalmi adó miatt körülbelül 650 millió forinttól esik el a város, de jelentősen csökken az iparűzésiadó-bevétel is. A helyi vállalkozások talpra állását egy sor kedvezménnyel próbálják majd segíteni, például mérséklik vagy el is engedik a közterület-foglalási díjakat, a parkolás pedig eddig is ingyenes volt és határozatlan ideig az is marad.

Annak érdekében, hogy a munkavállalókat minél kevésbé érintse a válság, felfüggesztették a képviselői tiszteletdíjak és a bizottsági tagságért járó díjak kifizetését. Papp Gábor elmondta, hogy a város pozíciói stabilak, és nem tervezik, hogy bárkit elbocsássanak. – A meghozott intézkedéseknek köszönhetően a városban a hét végén is nyugalom volt, a 66 kamerából álló térfigyelő rendszerrel folyamatosan felügyeljük a rendet – tett hozzá Hévíz első embere.

A keszthelyi öböl és a sétány is üres, akárcsak a környékbeli szálláshelyek
Fotó: MTI/Varga György

Nagy a baj Hajdúszoboszlón is, ahol abban reménykednek, hogy egyedi elbírálás alapján kormányzati segítséget kapnak. A várható éves bevételkiesés megközelítheti az egymilliárd forintot. Ha nem szedhetnek idegenforgalmi adót, akkor a veszteség elérheti a 450 millió forintot, a gépjárműadó elvonása következtében 82 millió forint esik ki, de sok száz millió forint az elmaradó iparűzési adó miatti kiesés is. Czeglédi Gyula polgármester azt mondta, hogy az összes önkormányzati fejlesztést felfüggesztették, a civil támogatásokat pedig megfelezték. Ugyanakkor mindent megtesznek, hogy a hivataltól és az önkormányzati tulajdonú Hungarospa cégtől – ahol állami támogatással egy nagyberuházás folyik – ne kelljen dolgozót elbocsátani. – A turistanegyed most olyan, mint egy szellemváros – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.