Nem a kettős mércére

A Magyarország elleni 7-es cikk szerinti eljárásról és Gothár Péter zaklatási ügyéről is szó volt a tegnapi Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kulturális törvény módosításáról szólva a színházak kiszámítható működését és a tiszta felelősségi körök kialakítását hangsúlyozta.

2019. 12. 13. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet kettős mérce abban a kérdésben, hogy milyen formában zajlik a Magyarországgal szembeni, 7-es cikk szerinti eljárás – jelentette ki Gulyás Gergely a 150. Kormányinfón arra válaszul, hogy a tagállami minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa ismét meghallgatta a kormány képviselőit a magyar jogállamiságról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: továbbra sem látják a jogi értelmét az eljárásnak, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik, ellentmondva az uniós szerződéseknek.

– A tagállamok egy része politikai okokból azt gondolja, hogy indokolt fellépni Magyarország ellen, de amikor felteszik a kérdéseiket, nyilvánvaló, hogy minimális felkészültség nélkül teszik fel azokat – vélekedett. Azt mondta: az új Európai Bizottság az új kezdet lehetőségét is hordozza, de ezeken a meghallgatásokon azt látni, hogy néhány tagállam képviselői a különböző, Soros György által támogatott szervezetek dokumentumaiból olvastak fel.

– Ha kizárnák ezeket a véleményeket, alig hangzana el bármilyen ellenérv a magyar állásponttal szemben – jegyezte meg.

Brüsszel egyaránt támadja a lengyeleket és a magyarokat
Fotó: Bach Máté

A tárcavezető arra is emlékeztetett: az első meghallgatást követően a Twitteren keresztül értesültek arról, hogy az ülés jegyzőkönyve nyilvánosságra került, miután a főtitkárság egy magánszemélynek – egy a CEU-n oktató vendégprofesszornak – kiadta a dokumentumot, és ő azt az interneten publikálta. Erről a lépésről még a finn soros uniós elnökségnek sem volt tudomása. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ezt követően számonkérni, hogy Kovács Zoltán államtitkár a Twitteren véleményezi a meghallgatást, megint csak a kettős mérce megnyilvánulása.

A Kormányinfón szóba került a kulturális tárgyú törvénymódosítás is, ennek kapcsán Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta: nem maradhat következmények nélkül Gothár Péter rendező zaklatási ügye és annak eltussolása. Leszögezte továbbá, hogy a jogalkotással a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás. – Ha viszont egy önkormányzati fenntartású színház jelentős közpénzt szeretne kapni a központi költségvetésből, akkor az államnak szerződést kell kötnie az érintett fenntartóval – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ez a színházak érdekében is áll, mert ebben biztosítható a hosszú távú finanszírozás.

A társadalombiztosítási tárgyú törvénymódosítással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az év első kilenc hónapjában mintegy 75 ezren próbálták jogosulatlanul igénybe venni az állami egészségügyi ellátást. A kórházak adósságának rendezéséről a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: „ebben az ügyben fognak még az idén döntések születni”. A hatéves kortól kötelező iskoláztatásról pedig azt közölte: az Oktatási Hivatal indokolt esetekben ezután is megadja majd a halasztást. Szerinte a hivatal nagyvonalúan és gyorsan fogja elbírálni a kérelmeket.

Politikai Vita

Jogi köntösbe bújtatott boszorkányüldözésnek nevezte tegnap a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárást az igazságügyi miniszter is. Varga Judit (képünkön) az M1 aktuális csatorna műsorában beszélt arról, hogy szerinte hiába érvel Magyarország jogi eszközökkel, az eljárás politikai alapon indult el, ezért a lezárása is politikai döntést igényel. Kijelentette: ha a jogi érveket vennék figyelembe, már rég le lehetett volna zárni ezt az eljárást, hiszen Magyarország már írásban és szóban is többször kifejtette álláspontját. Itt egy jól felépített akció zajlik, „a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott szervezetek kiadnak véleményeket, azokra keresztben hivatkoznak, aztán azokból jelentéseket gyúrnak, és ezeket a jelentéseket felolvastatják a tagállamokkal” – értékelt Varga Judit.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mint fogalmazott, keddi brüsszeli meghallgatásán „igazából a kutyát nem érdekelte, hogy mi mit válaszolunk”, ezért kezd nevetségessé válni az ügy. Közölte: Didier Reynders igazságügyi biztos az ülésen nyilvánvalóvá tette, nem akarják lezárni az eljárást, amibe már olyan témákat is belevesznek, amelyek az azt elindító Sargentini-jelentésben nem is szerepeltek. Varga Judit kifogásolta azt is, soha senki nem kérdőjelezi meg, hogy a Sargentini-jelentést szabálytalan módon fogadták el. „Ez is érdekes kettős mérce, hogy jogállamiság jegyében járunk el, de folyamatos szabálysértéseket követnek el az európai intézmények” – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.