Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 5., csütörtök, Krisztina napja
HÍR TV - CSÖRTEA korrupciókutatók megcsinálják a korrupciót.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-atlathato-az-a-part-amelyik-tiltott-tamogatast-fogad-el-9952106/

Nem átlátható az a párt, amelyik tiltott támogatást fogad el

Fokozott figyelem övezi a baloldali pártok gazdálkodását
Múlt héten jelentették be a szivárványkoalíció pártjai, hogy közös adománygyűjtő kampányba kezdtek, hogy ebből finanszírozzák az előválasztással felmerülő költségeket, ugyanakkor a lépésjogi aggályokat vethet fel. Az Állami Számvevőszék a baloldali pártok akciójával kapcsolatban a lapunknak eljuttatott közleményben kiemelte: a törvényi előírások betartása a pártok feladata és felelőssége.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el – reagált a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak kapcsán, hogy a baloldali pártok adománygyűjtésbe kezdtek az előválasztás finaszírozása érdekében. A számvevőszék hozzátette: a pártok gazdálkodásának szabályait a párttörvény és a számviteli törvény határozza meg, a törvényi előírások betartása pedig a pártok feladata és felelőssége.

Az ÁSZ azt is kihangsúlyozta: a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzik a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Emellett ellenőrzési megállapításaikkal és javaslataikkal hozzájárulnak a pártok gazdálkodásának törvényességéhez.

Az előző előválasztáson még nem kalapoztak

Holman Magdolna, a szervezet alelnöke egy áprilisi interjúban a pártok gazdálkodása kapcsán elmondta: a rendszeres állami támogatásra jogosult pártokat az ÁSZ egy évtizedek óta kialakult, a pártok számára is ismert, és ezért előre tervezhető ütemezés szerint ellenőrzi, attól függően, hogy az adott párt mióta kaphat állami támogatást.

– Amennyiben egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor nem biztosított a finanszírozásának átláthatósága, a jogszabállyal ellentétes pénzügyi előnyhöz juthat, valamint a tiltott támogatás elfogadása korrupciós veszélyt jelent.

Azok a pártok, amelyeknél az ÁSZ az elmúlt években tiltott támogatást tárt fel, intézkedési terveket készítettek. Ezekben vállalták, hogy a jövőben intézkedéseket tesznek a tiltott támogatás elfogadásának elkerülése érdekében – közölte Holman Magdolna, hozzátéve: Magyarországon európai összevetésben is szigorú a politikai pártok gazdálkodásának ellenőrzése.

A baloldali pártok akciója kapcsán ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak korábban úgy fogalmazott: joggal merül fel a kérdés, hogy ha a baloldali pártok külön-külön sem képesek betartani a játékszabályokat, akkor mire számíthatunk ebben a sokkal bonyolultabb kapcsolat-, illetve szabályozási rendszerben. A szakértő hozzáteszi: az ÁSZ korábban már állapított meg a baloldali konglomerátum egyik oszlopos tagjánál, a Jobbiknál tiltott pártfinanszírozást érintő törvénytelenséget.

– Ha a baloldali pártok valóban komoly megmérettetésnek szánnák a 2021-es előválasztást, akkor az jogi és pénzügyi részletszabályokkal lenne körülbástyázva, ez a minimumfeltétele egy rangos verseny lebonyolításának

– hangsúlyozta a Századvég jogi szakértője. Ifj. Lomnici Zoltán azt is kiemelte, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény értelmében párt nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást, továbbá névtelen adományt nem fogadhat el.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a baloldali pártok közös adománygyűjtő akcióba kezdtek, hogy a befolyó összegből finanszírozzák az előválasztással kapcsolatos kiadásokat. Elmondásuk szerint fokozottan kívánnak figyelni az adatvédelmi és pártfinanszírozási elemekre, a tiltott pártfinanszírozás gyanújának elkerülése céljából ezért a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

FÉNYŰZÉS A BALOLDALON

Tüttő Kata a milliomosok kedvencét választotta
A világ leggazdagabb embereinek luxushobbija, egy komplett tengeri lovaglás több mint kétszázezer forintba kerül.

KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS GYANÚJA

A NAV előtt a Cseh Katalin körüli botrány
Nem hétköznapi ügy kerekedhet ki az összekapcsolható cégek milliárdokat mozgató történetéből.
A Ferencváros ügyesen élt a Slavia Prahától kapott ajándékokkal
A cseh csapat csúnyán megverette saját magát, de ez semmit sem von le a Fradi érdemeiből.

Poszt-trauma

Amikor a 444.hu rossz helyen keresi a náciveszélyt...
Csupán a helyszínt, a dátumot és a főszereplőket nem sikerült eltalálniuk.

Poszt-trauma

A hátba szúrt főváros: most kergessük el Karácsony Gergelyt!
A főpolgármester számára Budapest egyenlő a nullával.

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes keményen beszólt Dobrevnek
Ebből baj lesz!

Aktuális

Kisbolygót neveztek el Hosszú Katinkáról
Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó: többek között Ady Endre, Hamvas Béla neve is felkerült az égi térképre.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!