Nem átlátható az a párt, amelyik tiltott támogatást fogad el

Múlt héten jelentették be a szivárványkoalíció pártjai, hogy közös adománygyűjtő kampányba kezdtek, hogy ebből finanszírozzák az előválasztással felmerülő költségeket, ugyanakkor a lépésjogi aggályokat vethet fel. Az Állami Számvevőszék a baloldali pártok akciójával kapcsolatban a lapunknak eljuttatott közleményben kiemelte: a törvényi előírások betartása a pártok feladata és felelőssége.

2021. 06. 17. 5:50
null
Az előző előválasztáson még nem kalapoztak.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el – reagált a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak kapcsán, hogy a baloldali pártok adománygyűjtésbe kezdtek az előválasztás finaszírozása érdekében. A számvevőszék hozzátette: a pártok gazdálkodásának szabályait a párttörvény és a számviteli törvény határozza meg, a törvényi előírások betartása pedig a pártok feladata és felelőssége.

Az ÁSZ azt is kihangsúlyozta: a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzik a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Emellett ellenőrzési megállapításaikkal és javaslataikkal hozzájárulnak a pártok gazdálkodásának törvényességéhez.

Az előző előválasztáson még nem kalapoztak

Holman Magdolna, a szervezet alelnöke egy áprilisi interjúban a pártok gazdálkodása kapcsán elmondta: a rendszeres állami támogatásra jogosult pártokat az ÁSZ egy évtizedek óta kialakult, a pártok számára is ismert, és ezért előre tervezhető ütemezés szerint ellenőrzi, attól függően, hogy az adott párt mióta kaphat állami támogatást.

– Amennyiben egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor nem biztosított a finanszírozásának átláthatósága, a jogszabállyal ellentétes pénzügyi előnyhöz juthat, valamint a tiltott támogatás elfogadása korrupciós veszélyt jelent.

Azok a pártok, amelyeknél az ÁSZ az elmúlt években tiltott támogatást tárt fel, intézkedési terveket készítettek. Ezekben vállalták, hogy a jövőben intézkedéseket tesznek a tiltott támogatás elfogadásának elkerülése érdekében – közölte Holman Magdolna, hozzátéve: Magyarországon európai összevetésben is szigorú a politikai pártok gazdálkodásának ellenőrzése.

A baloldali pártok akciója kapcsán ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak korábban úgy fogalmazott: joggal merül fel a kérdés, hogy ha a baloldali pártok külön-külön sem képesek betartani a játékszabályokat, akkor mire számíthatunk ebben a sokkal bonyolultabb kapcsolat-, illetve szabályozási rendszerben. A szakértő hozzáteszi: az ÁSZ korábban már állapított meg a baloldali konglomerátum egyik oszlopos tagjánál, a Jobbiknál tiltott pártfinanszírozást érintő törvénytelenséget.

– Ha a baloldali pártok valóban komoly megmérettetésnek szánnák a 2021-es előválasztást, akkor az jogi és pénzügyi részletszabályokkal lenne körülbástyázva, ez a minimumfeltétele egy rangos verseny lebonyolításának

– hangsúlyozta a Századvég jogi szakértője. Ifj. Lomnici Zoltán azt is kiemelte, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény értelmében párt nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást, továbbá névtelen adományt nem fogadhat el.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a baloldali pártok közös adománygyűjtő akcióba kezdtek, hogy a befolyó összegből finanszírozzák az előválasztással kapcsolatos kiadásokat. Elmondásuk szerint fokozottan kívánnak figyelni az adatvédelmi és pártfinanszírozási elemekre, a tiltott pártfinanszírozás gyanújának elkerülése céljából ezért a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.