Nem engedik el a rászorulók kezét

Bár a koronavírus-járvány második hulláma komoly kihívások elé állítja a karitatív szervezeteket, a szeretetszolgálatok a megváltozott körülmények ellenére is ellátják a nehéz sorsú embereket és a hajléktalanokat. A meleg ételt előre csomagolva adják oda, a melegedőkben pedig kisebb csoportokban, váltásban fogadják az embereket. Az adventi programokat is a járványhoz igazítják.

2020. 11. 17. 7:35
null
A kormány tavaly 12 milliárd forintot költött a legelesettebbekre Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány második hulláma és a hideg idő érkezésének egybeesése idén új helyzet elé állítja a Katolikus Karitász önkénteseit és szociális ellátó hálózatát – erről tájékoztatta a szervezet a Magyar Nemzetet. Hozzáfűzték: amíg a tavaszi vírusidőszakot új kihívásként élték meg, a mostani helyzettel már kellő tapasztalattal rendelkezve nézhetnek szembe. – A hajléktalanokkal való foglalkozás a mostani időszakban teljes egészében nem tud megvalósulni, el kell tekintenünk a személyes találkozásokat igénylő lelkigondozástól és beszélgetésektől, továbbá a szociális segélyhez szükséges harmincnapos köz- vagy önkéntesmunka-programjaink is szünetelnek ősz közepétől. Jelen tevékenységeink az étel és meleg ruha osztására korlátozódnak, valamint készen állunk, hogy rendkívüli időjárási helyzetben ideiglenes krízismenedéket nyújtsunk a rászorulóknak. Az albérletek támogatása a krízissegélyprogramban zavartalanul működik tovább – hangsúlyozták.

Az egyes helyszíneket említve kiemelték, hogy Kaposváron hétfőtől péntekig, két helyszínen, naponta négyszáz adag, a vírushelyzetnek megfelelően előre csomagolt meleg ételt osztanak a rászorulóknak. Kis létszámú befogadóházuk jelen pillanatban is telt házas. Egerben egész évben napi ötven adag meleg ételt kapnak hajléktalanok, a vírushelyzetnek megfelelően előre csomagolt, kétfogásos menüről és gyümölcsről gondoskodik az Egri Főegyházmegyei Karitász. A tél közeledtével fokozatosan mérik fel a fedél nélküliek ruházatát, bakancsot, vastagabb nadrágot, kabátot, kesztyűt igyekeznek biztosítani számukra. A külterületen, erdőkben élők felkutatását a helyi hajléktalanellátásban részt vevő szociális munkásokkal közösen, nekik segítve végzik. Szegeden a hagyományos téli teajárat feltételeinek vírushelyzeti felülvizsgálata folyamatban van – tették hozzá.

Melegedés váltásban

Az Ökumenikus Segélyszervezet azt emelte ki: a koronavírus-járvány ­miatt idén a hagyományos ünnepi szeretetvendégségeiket nem tudják abban a formában megvalósítani, ahogy az elmúlt években. – De ahogy a járvány első hulláma alatt, úgy az Ökumenikus Segélyszervezet most sem engedi el a rászorulók kezét. A járványhelyzetben e célkitűzés megvalósítása azonban nagy kreativitást és kitartást igényel a segélyszervezet munkatársaitól – fogalmaztak. Hozzátették: az ételosztások megvalósítására több módszertant kidolgoztak. S az ételt az aktuális járványügyi helyzetnek, illetve az operatív törzs állásfoglalásának megfelelően fogják átadni vagy eljuttatni a rászorulóknak.

Kitértek arra, hogy a nappali melegedőik – a másfél méteres távolság betartása érdekében – óránkénti váltásban fogadják a hajléktalanokat, ezért az itt eltölthető idő kevesebb, mint a korábbi telek alkalmával. A turnusok között a teljes fertőtlenítés komoly pluszfeladatot jelent munkatársaiknak, de erre a járványbiztos ellátás érdekében szükség van.

A hűvös idő miatt nagy szükség van a meleg ételre is
Fotó: Bach Máté

Tej- és kenyérosztás

– A járvány első, tavaszi hulláma idején nem jelentett problémát a turnusok bevezetése, mert az időjárás nem befolyásolta kedvezőtlenül az intézményen kívüli tartózkodási időt. Mivel egyre hidegebb időszak felé haladunk, elkezdtük kidolgozni a hosszan tartó mínuszok idején bevezetendő eljárásokat. Az átmeneti szálláshelyeket a járványra való tekintettel nem kell elhagyniuk a hajléktalan ellátottjainknak nappal sem, ami a munkatársak számára pluszkapacitás-igényt jelent, de a járvány miatt ez egy szükséges és rendkívül hasznos döntés – emelték ki.

A Magyar Vöröskereszt kommunikációs osztálya arról tájékoztatott, hogy a rászorulókat országszerte megnövelt mennyiségben tartós élelmiszercsomaggal segítik. – Nappali melegedőink­ben, népkonyháinkon azonban továbbra is igénybe tudják venni az étkeztetést. A Gyermekszáj programunkban folytatjuk a tej-kenyér osztást (öt megyében összesen 56 településen). Továbbá helyi segélyprogramjaink megszervezése során minden biztonsági előírást betartva segítjük a hozzánk fordulókat – tették hozzá.

Kerülik a tumultust

A Magyar Református Szeretetszolgálat arról számolt be, hogy a hajléktalanellátás közvetlenül nem hozzájuk, hanem az egyház Hajléktalanmisszió­jához tartozik. Ennek ellenére a szeretetszolgálat az elmúlt években rendszeresen tartott melegétel-osztást hajléktalanoknak és rászorulóknak. – A tartós élelmiszercsomagokat önkénteseink és munkatársaink személyesen, egyenként juttatják el az adventi időszakban a rászorulóknak, ezzel is kerülve a csoportos adományosztások alkalmával keletkező tumultust. Ez országszerte több ezer rászorulót jelent, akik otthonukban vagy előre egyeztetett időpontban az irodáinkban vehetik át az élelmiszercsomagokat. Ezen alkalmakkor szigorúan betartjuk a higiénés előírásokat, munkatársaink maszkban, gumikesztyűben adják át az adományokat – hangsúlyozták.

Rámutattak arra, hogy természetesen nem feledkeznek meg a hajléktalanok segítéséről sem. Kifejtették, hogy habár csoportos melegétel-osztást a korábban megszokott formában egyelőre nem szerveznek, ennek alternatívájaként azonban tervezik, hogy előre csomagolt melegétel-adagokat juttatnak el a fedél nélkülieknek az őket ellátó intézményekbe vagy tartózkodási helyükre. Ennek a kidolgozása, tervezése még folyamatban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.