Nem nagyobb a fertőzés veszélye az utcán élőknél

A hajléktalan emberek különösen is veszélyeztetettek a járvány miatt, mert többségüknek amúgy is rossz az egészségi állapota – mondta lapunknak Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője, aki szerint ugyanakkor nem nagyobb a fertőzés veszélye az otthontalan emberek esetében sem. A máltaiak speciális elkülönítőt hoztak létre azon hajléktalanok számára, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Csekő Imre
2020. 04. 08. 6:19
null
2020.04.02. Budapest Magyar Máltai Szeretetszolgálat fertőtlenítő és fürdőállomás hajléktalanoknak fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hajléktalanok eleve helyváltoztató életmódot folytatnak. Az egyik közterület után felkeresik a másikat, egyik intézményből mennek a másikba. Sajátos ritmusa van a mozgásuknak, ami ahhoz alkalmazkodik, hogy melyik intézményben milyen szolgáltatást tudnak igénybe venni. Az egyik nappali intézményben például lehet, hogy kávét kapnak, a másikba a mosás lehetősége, a harmadikba a meleg ebéd miatt járnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régió­vezetője, akit a járvány miatt március végén kialakított hajléktalanelkülönítő kapcsán kérdeztünk. Hangsúlyozta: az otthontalan emberek társas kapcsolatai is a mozgó életmódhoz igazodnak, kéregetni vagy a kukákból a számukra hasznos dolgokat kivenni is a közterületen tudnak, ezért folyamatos helyváltoztatással telnek napjaik.

– Most viszont éppen azt kérjük tőlük, hogy próbáljanak meg egy intézményben maradni, és ugyanott töltsék a nappalaikat, ahol az éjszakai szállásuk is van – hangsúlyozta Morva Emília, aki arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben a szociális szervezeteknek is nagyon kell figyelniük arra, hogy minden szolgáltatást egy helyen megkaphassanak a rászorulók. – A hajléktalan emberek között sokan vannak, akik alkoholfüggők és dohányoznak, ezért most lehetővé tettük, hogy kijelölt helyeken dohányozni lehessen, és van olyan intézményünk is, ahol kivételesen megkínáljuk a lakókat egy-egy pohár borral, hogy emiatt se akarják elhagyni a szálláshelyet – számolt be a szeretetszolgálat regionális vezetője.

Morva Emília elmondta: azok a hajléktalanok, akik továbbra is az utcán élnek, egyre inkább félnek attól, hogy nem tudnak majd élelemhez jutni, hiszen a mostani helyzetben nem tudnak másoktól kérni vagy esetleg alkalmi munkák révén bevételhez jutni. A szakember arról is beszámolt, hogy ugyanakkor eddig nem panaszkodtak arra a hajlék nélküliek, hogy a társadalmi szolidaritás elfordulna tőlük. – Fontos kiemelni, hogy a hajléktalan emberek sem jobban vírushordozók, mint mások, és nem szabad őket bántani, amiért kint vannak az utcán – hívta fel a figyelmet a szociális szakember.

Az otthontalan emberekhez nehezebben jutnak el a hírek, mint a társadalom többségéhez, így félő, hogy nem rendelkeznek megfelelő információkkal a koronavírussal kapcsolatban. Morva Emília ennek kapcsán kiemelte: a számos segélyszervezet által végzett utcai szociális munka során elmondják az odakint élőknek, hogy mit kell tudniuk a jelenlegi helyzetről, és figyelmeztetik őket a veszélyekre.

Az egyre melegebb időjárás nemcsak az átlagembert csábítja a szabadba. A hajléktalanok is az évnek ebben a szakában szokták nagyobb számban elhagyni a szállásokat. – A jobb időjárás annak kedvez, hogy a hajléktalanok kijöjjenek az intézményekből, és talán a jelenlegi helyzetben biztonságosabb is nekik kint lenni, mint egy zsúfolt szálláson, ahol sok a közösségi tér. A járványhelyzet miatt most mégis arra kérjük azokat, akik már bent vannak a szálláson, hogy ne menjenek ki – emelte ki a szakember.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat március 27-én megnyitott egy speciális elkülönítő szállást, ahová az esetleg megfigyelésre szoruló vagy karanténra kötelezett, fertőzésgyanús hajléktalanok kerülhetnek. Az intézmény jelenleg 14 férőhelyes, de tovább bővíthető.

– A járványtól nem sújtott időkben is találkozunk olyan kórházi zárójelentésekkel, amelyekre azt írják: a hazabocsátott személy otthonában lábadozzon. Ez a többség esetében lehetséges, de a hajléktalan honfitársaink számára nem. Most, amikor otthoni karantént írnak elő sokaknak, szintén az a helyzet, hogy a hajléktalanok ezt nem tudnák hol megvalósítani. Ezért gondoltuk, hogy az intézményeinkben lakók számára létre kell hozni egy helyet, ahol elhelyezhetjük azokat, akik megfigyelésre szorulnak vagy netán már tüneteket is mutatnak – fejtette ki az elkülönítő létrehozásának okát Morva Emília, és hangsúlyozta: az új szociális intézmény rendkívül erős egészségügyi támogatást kap.

– Egész nap, megfe­lelő higiénés körülmények között bent tartózkodhatnak a hajléktalan emberek, és minden olyan eszköz rendelkezésre áll, ami az egészségügyi biztonsághoz szükséges. A kollégáinkat ellátjuk az összes előírt védőfelszereléssel.

Az elkülönítőbe azok az otthontalanok kerülnek, akikről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeinek háziorvosa úgy ítéli meg: megfigyelésre ki kell őket emelni a közösségből. A máltaiak intézményeiben minden nap végigveszik az előírt szűrő kérdéssort a lakókkal, és rendszeres testhőmérséklet-mérés is történik. – A hajléktalanok is veszélyeztetettek a járvány szempontjából, ezért igyekszünk minden előírást betartani – fejtette ki Morva Emília.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.