Nemcsak háborúban kell védeni a hazát, és a szeretteinket

Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorút helyezett el a Hősök terén, az emléknap alkalmából.

2020. 05. 31. 11:46
BENK Tibor
A Hõsök terén koszorúzott a miniszter Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hősök emléknapja alkalmából Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorút helyezett el Budapesten, a Hősök terén a Magyar Hősök Emlékkövénél vasárnap reggel.

Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek, katonáknak és civileknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a haza fennmaradásáért, függetlenségéért, szabadságáért.

Benkő Tibor a sajtó képviselőinek a koszorúzást követően elmondta: a hazát, szeretteinket, értékeinket védeni kell nemcsak háborúban, hanem járvány és más katasztrófák idején is. A magyar honvédség helytáll a nehéz időkben, és segítséget kínál azoknak is, akik elvesztették munkájukat, akár addig, amíg nem tudnak újra elhelyezkedni, akár hosszabb távon is, ha megtetszett nekik a katonai hivatás.

Az Országgyűlés 2001-ben fogadta el a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, amely szerint minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek az elmúlt ezredév magyar hőseire.

A Hõsök terén koszorúzott a miniszter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ünnep eredete egy 1917. évi törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy állítson méltó emléket elesett hőseinek. 1945-ben a szovjet vezetésű Szövetséges Ellenőrző Bizottság követelte az emléknap megszüntetését, így azt a szocialista Magyarországon már nem ünnepelték. Ezután az első állami rendezvényt 1990-ben tartották, 2001-ben ünnepélyesen újraavatták a megújult Hősök terét és a Rákoskeresztúri új köztemetőben felavatták a Magyar hősök emlékparkját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.