Németh Zsolt lett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik alelnöke

Megválasztása azért is fontos, mivel hamarosan hazánk veszi át az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségi tisztségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 25. 19:00
NMETH Zsolt
Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke, Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsoltot választotta egyik alelnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a kinevezés kapcsán elmondta: megválasztása azért is fontos Magyarország számára, mert

május 21-től fél évre Magyarország veszi át az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségi tisztségét.

Németh Zsolt közölte: mától egy éven keresztül fogja betölteni a közgyűlés monitoringbizottságának alelnöki tisztségét is, továbbá arról is beszámolt, hogy a strasbourgi székhelyű testület a napokban Kovács Elvira vajdasági politikust fogja megválasztani a nemzeti kisebbségekért felelős albizottság elnökévé.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a jogalkotási eljárás megindítását a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében benyújtott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy

az Európai Unió nem vonhatja ki magát saját szerepének betöltése, valamint a kisebbségvédelmi szerepvállalás alól.

Véleménye szerint az Európa Tanács és az Európai Unió közötti együttműködésnek jelentős szerepe lehet abban, hogy megoldást lehessen találni a „megrekedt helyzetre”, arra, hogy az Európai Bizottság mintegy 1,2 millió ember, valamint az Európai Parlament akaratát vette semmibe.

A kárpátaljai magyarok helyzetét érintve kijelentette:

Ukrajna az emberi jogi egyezményekbe foglalt alapvető kötelezettségeit is figyelmen kívül hagyja.

Magyarország nem pusztán a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának és az oktatáshoz fűződő jogainak biztosítását várja Ukrajnától, hanem azt is, hogy garantálja a kisebbségekhez tartozók megfélemlítéstől való mentességét is – szögezte le. Nem tud a nemzetközi közösség segíteni Ukrajnán, ha a szomszédos ország a kisebbségi jogokat lábbal tiporja – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.