Netes feladatbankkal segítik az érettségire készülőket

Az ELTE Informatikai Kara is részt vett annak a honlapnak az elkészítésében, amelynek adatbázisa a 2005 és 2017 közötti összes közismereti emelt és szakmai programozási érettségi feladatát tartalmazza.

Magyar Nemzet
2020. 03. 31. 9:12
null
A diákok azonnal visszajelzést kapnak teljesítményükről Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes feladatbankkal segíti a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara a programozási érettségire készülő diákok, illetve az őket felkészítő tanárok munkáját. A Neumann Társaság tegnapi közleménye szerint a Mester.inf.elte.hu című honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közötti összes közismereti emelt és szakmai programozási érettségi feladatát tartalmazza. Az oldalra a diákok hat különböző programnyelven feltölthetik a kódjukat, a szerver pedig automatikusan értékeli a munkájukat. A rendszerben a tanárok nyomon követhetik diák­jaik tevékenységét.

Az oldalt eredetileg hétköznapi felhasználásra fejlesztette a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara: kifejezetten arra tervezték, hogy programozási feladatokat gyakorolhassanak rajta a programozási érettségire vagy tanulmányi versenyre készülő diákok. A honlapon eltérő nehéz­ségű feladatok érhetők el: a programozás alapjainak gyakorlását segítő példák, valamint a középhaladó szintű gyakorlatok mellett a programozási versenyekre és a nemzetközi informatikai diákolimpiára való készüléshez haladó szintű feladatokat is meg lehet rajta oldani, olvasható a társaság hétfői közleményében. Az oldalra a diákok Google-fiókkal regisztrálhatnak, a feladatok megoldását tartalmazó forráskódokat C, C++, C#, Java, Pascal vagy Python programnyelveken tölthetik fel. Ezt követően a szerver automatikusan értékeli a diákok megoldásait, akik azonnali visszajelzést kaphatnak a teljesítményükről.

A diákok azonnal visszajelzést kapnak teljesítményükről
Fotó: Éberling András

A honlapra nemcsak diákok, de tanárok is regisztrálhatnak, akik ­Horváth Gyulától, a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának alelnökétől ([email protected]) e-mailben igényelhetnek tanári jogosultságot a rendszerhez. Ezt köve­tően az oldal adminisztrációs felületén saját tanulócsoportokat alakíthatnak ki, folyamatosan nyomon követhetik a ­diákok feladatmegoldásait, de még házi feladatot is adhatnak számukra, és ellenőrizhetik annak elkészítését is.

A közlemény szerint a Neumann Társaság csatlakozott a Digitális összefogás akcióhoz, amelynek révén egyéb módszerekkel is segítenek a koronavírus-fertőzés alatt. A tanárok részére távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínálnak honlapjukon, a [email protected] címre küldött informatikai problémák elhárításában pedig a társaság szakértői segítenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.