Novák Katalin: A tehetséges magyar fiatalok támogatása nagyon jó befektetés

Idén is felajánlható a személyi jövedelemadó második 1 százaléka a Nemzeti Tehetség Program (NTP) javára – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 12:40
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. november 25. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár beszédet mond a Népesedési Kerekasztal megalakulásának 10. évfordulóján tartott ünnepségen a Kopp Mária Intézetben 2019. november 25-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár kiemelte: a tehetséges magyar fiatalok támogatása „nagyon jó befektetés”.

„Mindannyiunk érdeke, hogy minél több tehetséges magyar fiatalt fedezzünk föl, minél több tehetséges magyar fiatlanak fogjuk meg a kezét, és aztán hosszú távon se engedjük el” – fogalmazott.

Novák Katalin elmondta: az 1 százalékos szja-felajánlásokat ugyanakkora összeggel egészítik ki a központi költségvetésből.

A 2019-2020-as tanévben 3,3 milliárd forintból működik az NTP, ebből a pénzből 350 ezer fiatal tehetséget tudnak támogatni – tette hozzá.

A segítségnyújtás az óvodában kezdődik és az egyetemig tart, kiterjed a tudományok, sportok, művészetek valamennyi területére. A segítségnyújtás formái különbözők: működtetnek tehetséggondozó műhelyeket, adnak ösztöndíjakat, támogatnak versenyeket, egyetemi szakkollégiumokat és tudományos műhelyeket – mondta Novák Katalin.

Külön tehetséggondozó programok működnek roma fiataloknak, illetve a rosszabb körülmények közül induló fiataloknak, továbbá olyan lányoknak is, akik nem hagyományos női szakmát választanak – ismertette az államtitkár.

Az elmúlt években megítélt támogatások összege meghaladja a 21 milliárd forintot. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma 1823. A program idei 1 százalékos kampányának védnöke Pély Barna zenész.

A szja-bevallás benyújtási határidejéig, május 20-ig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról. Az szja 1 százalékát minden magánszemély felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.